[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Orlando Letelier - Viquipèdia

Orlando Letelier

De Viquipèdia

Orlando Letelier Del Solar (13 d'abril de 1932 - † 21 de setembre de 1976). Polític i economista xilè, membre del govern de la Unitat Popular de Salvador Allende, assassinat a Washington D.C. per agents de l'extrema dreta cubana a les ordres de la dictadura d'Augusto Pinochet el 1976. Recentment, documents desclassificats als Estats Units semblen implicar també a la CIA en aquests fets.

El 1971 va ser designat ambaixador de Xile als Estats Units pel president socialista Salvador Allende. Dos anys més tard, va ser nomenat ministre de Relacions Exteriors, i desprès Ministre de Defensa.

Desprès del cop d'estat militar de l'11 de setembre de 1973, que va portar a Pinochet al poder, Letelier va ser detingut, torturat i enviat a una presó política a l'illa de Dawson, a l'Estret de Magallanes. Alliberat, es va exhiliar a Washington el 1974, on va treballar per restaurar la democràcia a Xile.

Poc abans del seu assassinat, la dictadura li va retirar la nacionalitat xilena.

Letelier va morir en explotar una bomba col·locada sota el seu vehicle el 21 de setembre de 1976. En l'atemptat també va morir la col·laboradora nordamericana de Letelier, Ronni Moffit.

L'assassinat de Letelier formava part d'un esforç coordinat per les diverses dictadures militars d'Amèrica Llatina per intimidar i eliminar als seus opositors polítics. Aquesta xarxa de terrorisme d'estat, coneguda com Operació Condor, estava integrada pels règims dictatorials de Brasil, Argentina, Xile, Paraguai, Uruguai i Bolívia. Tres d'aquests règims -els d'Uruguai, Argentina i Xile- van començar a assassinar figures de l'oposició exhiliades a païosos estrangers durant la primavera de 1976, segons sembla amb el coneixement del govern dels Estats Units.

Diverses persones van ser procesades i condemnades per l'assassinat. Entre ells Michael Townley, un nordamericà amb llaços propers a l'agència d'intel·ligència Xilena DINA, el general Manuel Contreras, antic cap de la DINA, i el general de brigada Pedro Espinoza.

border=1 align="center" width=95%

Precedit per:
Ismael Huerta Lira
Ministre de Relacions Exteriors
1973
Succeït per:
Patricio Carvajal Prado