[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Oribasi - Viquipèdia

Oribasi

De Viquipèdia

Oribasi (Oribasius, Oreibásios o Oribásios Ορειβάσιος o Οριβάσιος) (vers 325- vers 400) fou un destacat metge grec que a Suides s'indica que fou nadiu de Sardes i Eunopi el fa de Pèrgam.

Va estudiar medicina amb Zenó de Xipre junt amb Iònic i Magne d'Antioquia. Va fer amistat en algun moment amb Julià, després conegut com Julià l'Apòstata, amistat que va persistir, i fou la primera persona a la que Julià va revelar que havia apostata del cristianisme. El desembre del 355 Julià fou enviat com a cèsar a la Gàl·lia i Oribasi el va acompanyar. El 361 Julià va esdevenir emperador i Oribasi fou nomenat qüestor de Constantinoble i va fer restaurar l'oracle de Delfos, però no ho va aconseguir.

Va acompanyar a Julia a la seva expedició a Pèrsia i era amb ell quan va morir el 26 de juny del 363.

Els emperadors següents, Valentinià I i Valent, van confiscar a Oribasi les seves propietats i el van desterrar probablement amb els gots, on es va guanyar la confiança dels reis gots pels seus coneixements com a metge. Potser foren els mateixos emperadors que l'havien desterrat els que el van tornar a cridar vers el 369.

A la seva tornada es va casar amb una dama de bona família i fortuna i va tenir quatre fills, un d'ells Eustaci. Successius emperadors li van restaurar la seva propietat. Va morir després del 395 però la data exacta no se sap.

Personalment se sap que era un pagà conscient i partidària de les antigues filosofies i creences.

Va escriure al menys tres llibres:

  • Συναγωγαὶ Ιατρικαί o Εβδομηκοντάβιβλος, Collecta Medicinalia, o Hebdomecontabiblos, escrit per encàrrec de Julià.
  • Σύνοψις, en nou llibres, dedicat al seu fill Eustaci
  • Εὐπόριστα, Euporista o De facile Parabiibus, en quatre llibres, dedicat al seu amic Eunapi

Suides l'esmenta com autor d'altres obres perdudes:

  • 1. Περὶ Βασιλείας, De Regno
  • 2. Περὶ παθω̂ν, De Affectibus;
  • 3. Πρὸς τοὺς ̓Απορου̂ντας τω̂ν ̓Ιατρω̂ν, Ad illos quibus Medicorum Copia non datur (o Ad Medicos dubitantes, vel mopes Consilii)