Observatori de raigs X Chandra
De Viquip??dia
L'observatori de raigs X Chandra ??s un sat??l??lit artificial llan??at per la NASA el 23 de juliol de 1999. Va ser anomenat aix?? en honor del f??sic indi Subrahmanyan Chandrasekhar, un dels fundadors de l'astrof??sica; Chandrasekhar va determinar la massa l??mit a qu?? les nanes blanques es converteixen en una estrella de neutrons. A m??s, Chandra significa "Lluna" en s??nscrit.
L'observatori Chandra ??s el tercer dels grans observatoris de la NASA. El primer va ser el telescopi espacial Hubble, el segon va ser l'observatori de raigs gamma Compton, llan??at el 1991, i l'??ltim va ser el telescopi espacial Spitzer. Abans del llan??ament l'Observatori Chandra era conegut com AXAF, per les sigles en angl??s d'Advanced X-ray Astronomical Facility.
Com l'atmosfera terrestre absorbeix la majoria dels raigs X, els telescopis convencionals no poden detectar-los i per al seu estudi es fa necessari un telescopi espacial. El 1976 Riccardo Giacconi i Harvey Tananbaum van proposar a la NASA la idea de construir l'observatori Chandra, comen??ant els treballs preliminars en el Marshall Space Flight Center. Mentre, el 1978, la NASA va lla??ar a l'espai el primer telescopi espacial de raigs X, l'Einstein (HEAO-2).
Malgrat aix?? el projecte Chandra va continuar endavant durant els anys 80 i 90; finalment, el 1992 es va redissenyar la nau per reduir costos. Es van eliminar quatre dels vint miralls que s'havien programat d'incorporar, i se li va calcular una ??rbita el??l??ptica amb qu?? assoliria la tercera part de la dist??ncia a la Lluna. Aix?? va eliminar la possibilitat de ser reparat pel transbordador espacial, per?? col??locava a l'observatori fora de la influ??ncia dels cinturons de radiaci?? de la Terra durant la major part de la seva ??rbita.
Va ser llan??at pel transbordador espacial Col??mbia (STS-93), sent la c??rrega m??s pesada que havia posat mai en ??rbita la llan??adora.
[edita] Capacitat i instrumental
El Chandra pot captar els raigs X de l'Univers amb una resoluci?? angular de 0,5 segons d'arc, mil vegades m??s que el primer telescopi orbital de raigs X. Est?? dotat dels seg??ents instruments:
- Advanced CCD Imaging Spectrometer (ACIS)
- High Resolution Camera (HRC)
- High Energy Transmission Grating Spectrometer (HETGS)
- Low Energy Transmission Grating Spectrometer (LETGS)
[edita] Enlla??os externs
El Chandra (NASA) (angl??s)