Nikola Tesla
De Viquipèdia
Nikola Tesla (Similjan actual Croàcia (ex Àustria-Hongria), 10 de juliol de 1856 — Nova York EUA, 7 de gener de 1943). El seu nom original és Николай; Nikolaj).
Va ser un físic, matemàtic, inventor, i enginyer elèctric serbo-nord-americà. Nascut a la Krajina austrohúngara, es va educar a Graz on va estudiar enginyeria elèctrica. L'any 1881 es trasllada a Budapest per a treballar en una companyia de telègrafs nord-americana, traslladant-se a París l'any següent per a treballar en una de les companyies d'Edison, on va realitzar la seva major aportació: la teoria del corrent altern en electricitat, la qual cosa li va permetre idear el primer motor d'inducció el 1882.
El 1884 es trasllada a Nova York, creant la seva pròpia companyia el 1886 després de trencar amb Thomas Alva Edison.
El 1887 construeix el motor d'inducció de corrent altern i treballa en els laboratoris Westinghouse, on concep el sistema polifàsic per a traslladar l'electricitat a llargues distàncies.
El 1893 va aconseguir transmetre energia electromagnètica sense cables, construint el primer ràdio transmissor (avançant-se a Guglielmo Marconi). Aquest mateix any a Xicago, es va fer una exhibició pública de la AC (corrent altern), demostrant la seva superioritat sobre el corrent continu (DC) d'Edison.
A les cascades del Niàgara es va construir la primera central hidro-elèctrica gràcies als desenvolupaments de Tesla el 1893, aconseguint el 1896 transmetre electricitat a la ciutat de Buffalo (Nova York).
Amb el suport financer de George Westinghouse, el corrent altern va substituir al continu, sent considerat el fundador de la indústria elèctrica.
En 1891 va inventar la bobina que duu el seu nom.
[edita]
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
[edita] Enllaç extern
- Nikola Tesla Museum(anglès)(serbi)