[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Naxos (Sicília) - Viquipèdia

Naxos (Sicília)

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Naxos».

Naxos (llatí Naxus) fou una antiga ciutat de Sicília a la costa est de l'illa entre Catana i Messana. Era a la desembocadura del Acesines al lloc on després es va construir Tauromenium.

Es creu que fou la primera ciutat grega a Sicília, i va ser fundada un any abans de Siracusa, el 736 aC, per colons de Calcis a Eubea, amb alguns jònics. El fundador fou Theocles o Thucles, suposadament atenenc, però Tucídides no en parla i dona a la ciutat caràcter únicament calcídid. La ciutat fou fundada sota l'advocació d'Apol·lo Arquegetes. El nom segurament li fou donat per la presencia entre els colons de gent de l'illa de Naxos.

Al cap de poc temps van arribar a Naxos nous colons i Naxos va poder fundar una colònia que es va dir Leontins el 730 aC, fundada pel mateix Theocles, i després la de Catana, fundada pel calcídid Euarcos. Un altra colònia fou Cal·lípolis, de localització incerta, i que va desaparèixer molt aviat.

Per Heròdot es sap que fou conquerida per Hipòcrates de Gela vers el 498-491 aC que probablement la va sotmetre, i després va passar a Geló de Siracusa i al seu germà Hieró sota el que apareix el 476 aC. En aquest any els habitants de Naxos i els de Catana foren traslladats a Leontins i les dues ciutats foren repoblades amb colons d'altres llocs. Després de la mort d'Hieró no apareix a les lluites que van seguir però sembla que va restaurar la seva antiga població calcídida igual que va passar a Catana (461 aC) i les tres ciutats calcídides (Naxos, Catana i Leontins) apareixen unides i aliades contra Siracusa i altres ciutat dòriques.

El 427 aC quant Leontins fou atacada per Siracusa, Catana i Naxos li van enviar ajut i quan va arribar l'expedició atenenca dirigida per Laques i Careades, Naxos va entrar immediatament a l'aliança, mentre que Messina, tradicional enemiga, era a l'altra bàndol.

Messina va atacar Naxos el 425 aC per mar i terra però foren rebutjats. El 415 aC a la segona expedició atenenca Naxos es va aliar als atenencs i va rebre la flota a la ciutat. Naxos i Catana son esmentades com les úniques ciutats de l'illa que van fer costat als atenencs. Després del fracàs de l'expedició les ciutats calcídides van haver de fer front a Siracusa però la guerra fou suspesa el 409 aC davant el perill cartaginès. Però el 403 aC Dionís el vell es va apoderar de la ciutat a traïció, i va vendre a tots els habitants com esclaus i va destruir muralles i edificis, cedint el territori als sículs veïns.

Els sículs van formar al territori rebut una nova ciutat que es va dir Mont Taurus que va créixer sobre la vella Naxos i va acabar portant el nom de Tauromenion (vers 396 aC). Els sículs encara dominaven la ciutat uns anys després.

Els exiliats de Naxos formaven un grup considerable i el 394 aC van establir-se amb ajut de Rhegio a Mylae, però en foren ràpidament expulsats per Messina i van acabar dispersos per tota Sicília fins que el 358 aC Andròmac, el pare del historiador Timeu es va reunir de nou i es van establir a Tauromenium, que va esdevenir ciutat grega successora de Naxos.

Vegeu Tauromenion

No queden restes de l'antiga ciutat. Actualment el lloc es anomenat Capo di Schisò, i esta proper al riu Alcantara; la ciutat moderna es diu Taormina.