Naus??fanes
De Viquip??dia
Naus??fanes (en grec, Nausiphanes ????????????????????) va ser un fil??sof que visqu?? durant el segle IV aC. Ensenyava filosofia a una escola que tenia en la ciutat de Teos (??sia Menor). Personatge bastant poc conegut del m??n filos??fic, gaireb?? gens pel p??blic en general. Fil??sof d'escassa originalitat si el comparem amb tota la resta de fil??sofs del seu temps, per?? remarcable per la seva posici?? hist??rica en la formaci?? de la filosofia del per??ode hel??len??stic.
Autors com Di??gens Laerci i Sext Emp??ric indiquen que fou deixeble de Pirr?? d'Elis (fundador de l'escepticisme) i amic i seguidor de Dem??crit (segon fundador de l'atomisme, despr??s de Leucip), i que va tenir un gran nombre de deixebles, entre els quals Epicur, si b?? aquest, per tal de mantenir la seva fama d'autodidacte, deia que no havia apr??s res de Naus??fanes.
Era propietari i professor d'una escola a Teos, on ensenyava, per exemple, ret??rica i atomisme. De fet, hom el relaciona com una de les persones que ajud??, com a ide??leg a consolidar la relaci?? ideol??gica entre la gnoseologia democr??tea i l'escepticisme, i les teories atomistes de Dem??crit i Epicur. De fet, era indubtablement una persona entesa en filosofia, atomisme, ret??rica i teoria del coneixement del seu temps, tot i que tenia opinions en part divergents tant respecte als seus mestres i ??dols com respecte als seus alumnes i seguidors.
Des del punt de vista ??tic, va sostenir que el fil??sof pot participar en la vida pol??tica; tamb?? es consagr?? a una teoria de la ret??rica (discutida despr??s per Filodem). Pel poc que sabem de les teories atomistes de Naus??fanes, aquest d??na una explicaci?? de la teoria at??mica semblant a la de Dem??crit, segons la qual els ??toms s??n peces de mat??ria mortes en un moviment mec??nic (a difer??ncia d'Epicur, qui afirma que els ??toms s??n entitats sensibles, amb emocions com el plaer i el dolor).
Es conserven pocs fragments i comentaris de Naus??fanes, pel que una interpretaci?? exhaustiva i llarga del seu pensament ??s impossible. Ha passat a la hist??ria de forma similar a Ammoni Saccas: un personatge clau en l'evoluci?? de pensadors importants, per?? una figura poc important i poc definida per s?? mateixa.