[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Narmer - Viquipèdia

Narmer

De Viquipèdia

Narmer (Men, Meni o Menes). Faraó d'Egipte, llistat com a primer de la I Dinastia. Regnat vers 3150 aC. Probablement va tenir un llarg regnat de entre 30 i 40 anys (Manetó li atribueix 62 anys i la mort per un atac en lluita contra un hipopòtam).

El seu pare podria ser el rei Ka o el rei Escorpit II (vegeu dinastia 0). Es creu que fou el pare de Aha. Si be tradicionalment es considera el unificador del Alt i Baix Egipte es possible que això fos un procés mes llarg que es perllongues des abans de Menes i fins després. Al papir de Torí segueix a Shemsu Hor encara considerat semidéu.

La seva capital podria haver estat Nekhen però la necròpolis es a Abidos. El seu deu principal era Jetj-amentiu, representat per una espècie de gos, possible antecessor d’Osiris. Herodot el fa el fundador de Menfis, però mes aviat es devia tractar en tot cas d’obres de reconstrucció o de construccions parcials.

Se'n coneixen molts objectes trobats a molts llocs d'Egipte (Nekhen, Wadi Qash, Djebel Tjawti, Coptos, Minshat Abu Omar, Tell Ibrahim Awad, Buto..., fins i tot a Palestina a Tel Erani, Arad, En Besor, Halif o Nahal Tillah...i a Núbia a Kafr Hassan Dawood prop del Wadi Tumilat). La mes famosa es la Paleta de Narmer. En dos llocs apareix amb l’abreviació Nar, que alguns proposen que s’identifiqui amb un sobirà diferent. Fou enterrat a Abidos, tomba B17-18, prop del seu probable fill i successor Aha.

La seva dona fou Neithhotep, probable mare d’Aha, i que pel nom sembla ser originaria del Baix Egipte.

Noms: Narmer o Nar (nom d’Horus), Men, Meni, Menes, Menoete, Mnesis, Men, Mena/Menas i Meni. (nom de Nesut-Biti), nom grec Menes, altres transcripcions: Merinar, Merinari, Mernar, Nar, Narmeru, Narmerta , Narmertau, Narmertaw, Narmertjai, Narbatjai