[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Myllokunmingia - Viquipèdia

Myllokunmingia

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Myllokunmingia
Registre fòssil: Cambrià

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Agnatha
Gènere: ''Myllokummingia''
Espècie: ''M. fengjiaoa''
Nom binomial
Myllokummingia fengjiaoa

El Myllokunmingia és un primitiu peix àgnat del Cambrià inferior xinès, que es pensa que era vertebrat. S'assembla en part als mixins, uns agnàtids moderns. Feia uns 28 mm de longitud i uns 6 mm d'alçària.

És el vertebrat conegut més antic, i se l'ha trobat en roques del període Cambrià (fa 530 milions d'anys). Sembla tenir un crani i estructures esquelètiques cartilaginoses (com les lamprees, que també són vertebrats). No hi ha cap indici de mineralització dels elements de l'esquelet (biomineralització).

L'holotip fou trobat a la formació Qiongzhusi, a prop d'Haikou, a la ciutat de Kunming, Yunnan, a la Xina. Aquest animal té un cap i un tronc diferenciats, amb una aleta dorsal i una de ventral més enrere. El cap té unes cinc o sis brànquies. Al tòrax, hi ha 25 segments en forma de V apuntant cap al darrera. Té una corda dorsal, una faringe i un conducte digestiu que possiblement arribava fins la punta de la cua de l'animal. No s'ha pogut identificar amb claredat la boca, i és possible que hi hagi una cavitat pericardíaca. No hi ha radials a les aletes. Només s'ha trobat un espècimen amb cua, de la qual s'ha trobat la punta enterrada en sediments.

Una criatura similar trobada en els mateixos esquits és Haikouichthys. També s'hi han trobat possibles cordats (hemichordata més primitus).

Hi ha una sola espècie - Myllokummingia fengjiaoa.

[edita] Referències

  • Lower Cambrian vertebrates from south China. D-G. Shu, H-L. Luo, S. Conway Morris, X-L. Zhang, S-X. Hu, L. Chen, J. Han, M. Zhu, Y. Li i L-Z. Chen. Nature 402, 42-46 (4 Novembre 1999)