[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Moviment Social d'Emancipació Catalana - Viquipèdia

Moviment Social d'Emancipació Catalana

De Viquipèdia

El Moviment Social d'Emancipació Catalana (MSEC) fou un partit polític creat pels catalans exiliats a Mèxic el 1940 a partir d'un manifest dirigit als militants del PSUC i als treballadors de Catalunya per deu dirigents comunistes catalans, entre els quals destacaren Miquel Serra Pàmies i Víctor Colomer, del comitè executiu del PSUC, Miquel Ferrer Sanxis, Joan Fronjosa i Salomó, Rossend Cabré i Joan Gilabert, del secretariat de la UGT, i Felip Barjau, Àngel Estivill, Ramir Ortega, Abelard Tona i Nadalmai i Salvador Vidal Rosell.

Els manifestants i el nou partit s'escindiren del PSUC a causa per la subordinació progressiva del PSUC al PCE i la signatura del pacte nazi-soviètic (agost de 1939). L'ideari polític d'aquest nou grup socialista tenia com a base el fet nacional, i de fet signaren un manifest conjunt amb el Grop Nacionalista Radical , de Santiago de Cuba. La idea central del partit era donar suport i ser fidel partidari de la independència de Catalunya i de la unitat nacional dels Països Catalans, la nacionalització de la banca, dels serveis públics i de les mines, i també proposaven una nova distribució de la terra. També defensava la creació d'una central sindical catalana i la formació d'un exèrcit català, tot proposant una aliança catalana per a pactar amb els altres pobles de l'estat espanyol (Galeusca).

El març de 1941 publicà el manifest "A tots els treballadors catalans dispersos pel món. A tots els obrers i camperols de Catalunya", signat ja per nous membres com Manuel Serra i Moret, des de l'Argentina, Marià Martínez i Cuenca i Joan Sales, des de la República Dominicana. El 1941 el moviment esdevingué el Partit Socialista Català i comptava ja amb militants i simpatizants, a Mèxic, l'Argentina, la República Dominicana, Xile, Colòmbia, els EUA, França i la Gran Bretanya. Publicava el Butlletí d'Informació. Moviment Social d'Emancipació Catalana. El 1953 participaren en la Primera Conferència Nacional Catalana i amb els temps s'anaren diluïnt dins el Consell Nacional Català, i d'altres en el Moviment Socialista de Catalunya.