[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mossad - Viquipèdia

Mossad

De Viquipèdia

El Mossad (forma abreujada de Hamosad Lemodi'ín Uletafkidim Meyujadim; hebreu הַמוֹסָד לְמוֹדִיעִין וּלְתַפְקִידִים מְיֻחָדִים, "Institut d'Intel·ligència i Operacions Especials"), és una de les agències d'intel·ligència d'Israel, responsable de la recopilació d'informació d'intel·ligència, acció encoberta, espionatge i contraterrorisme, l'àmbit del qual és tot el món fora dels límits del país. La intel·ligència i el contraespionatge dintre d'Israel i Cisjordània, estan a càrrec del Shabak.

El Mossad va ser format a l'abril de 1951 a partir de l'Institut Central de Coordinació i l'Institut Central d'Intel·ligència i Seguretat. És un servei civil que depèn directament del Primer Ministre i no usa rangs militars, encara que bona part del seu personal ha prestat servei en les Forces Armades, com part del sistema de conscripció obligatòria d'Israel, i bona part d'ells són oficials. El Mossad té les seves casernes generals al nord de Tel Aviv i compte amb vuit departaments.

Taula de continguts

[edita] Operacions conegudes

El Mossad s'ha guanyat des de fa molt la fama d'una agència d'intel·ligència de summa eficàcia; entre les seves operacions més sonades, es troben:


  • L'obtenció dels plànols del caça francès Mirage 5 per al desenvolupament del caça IAI Kfir.
  • L'alliberament de passatgers segrestats a l'aeroport ugandès d'Enttebe.

[edita] Desfetes

El Mossad també ha patit diversos fracassos:


  • En 1997, dos agents del Mossad van ser capturats a Jordània després d'atemptar contra Khàled Mash'al, dirigent del grup Hamas, mitjançant la injecció d'una droga letal. El descobriment prematur de l'operació, i la conseqüent violació pública de la sobirania jordana, van causar un dur enfrontament entre el Primer Ministre Benjamin Netanyahu i el rei Hussein, qui, com condició per a alliberar als agents del Mossad i resoldre el malentès, va exigir a Israel subministrar l'antídot contra el verí utilitzat, i a més alliberar diversos palestins presos a Israel, en particular el xeic Ahmad Iassín, fundador de Hamas.


[edita] Directors

1951-1952 Reuven Shiloaj

1952-1963 Iser Har'el

1963-1968 Meir Amit

1968-1974 Zvi Zamir

1974-1982 Yitzjak Jofi

1982-1990 Najum Admoni

1990-1996 Shabtai Shavit

1996-1998 Dani Yatom

1998-2002 Efraim Halevi

2002- Meir Dagan

[edita] Enllaços externs