[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mosasaure - Viquipèdia

Mosasaure

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Mosasaures
Registre fòssil: Cretaci

Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Sauropsida
Ordre: Squamata
Subordre: Lacertilia
Família: Mosasauridae
Gervais, 1853
Subfamílies

Halisaurinae
Mosasaurinae
Plioplatecarpinae
Tylosaurinae

Els mosasaures foren un grup de rèptils que s'adaptaren a la vida marina a les acaballes del període Cretaci, des de fa uns 90 milions d'anys fins el final del Mesozoic fa 65 milions d'anys.

Aquests rèptils estaven estretament emparentats amb els varans i amb les serps actuals, i la seua forma corporal recorda molt a la d'aquests animals, tot i que les seves dimensions eren descomunals. Arribaven a créixer fins els 17 metres (hainosaures), encara que la majoria eren més petits, d'entre vuit i deu metres.

Tots els mosasaures eren depredadors, però hi ha evidència que explotaven nínxols ecològics diferents. Els mosasaures del gènere Globidens, que feien uns sis metres, tenien dents quasi bé esfèriques adaptades a moldre les closques dels mol·luscs com les cloïsses i els musclos.

Tots els mosasaures tenien cues llarges i aplanades lateralment. Al contrari que els plesiosaures, els mosasaures empraven la cua com a principal eina natatòria, i les seves curtes aletes arrodonides els servien gairebé exclusivament com a estabilitzadors.

El seu musell era normalment llarg i ple de dents, fins i tot al paladar; sembla ser que engolien les seves preses senceres, com les serps, ja que les seves dents no estaven fetes per a mastegar.

Eren vivípars, com ho demostren troballes recents, i és possible que visquessin a la mar durant tota la seua vida.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mosasaure