[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Molina de Aragón - Viquipèdia

Molina de Aragón

De Viquipèdia

Molina de Aragón


Espanya

Gentilici Molinés, molinesa
Comarca Molina de Aragón - Alto Tajo
Província Guadalajara
Població (2005) 3800 hab.
Superfície 607 km²
Densitat (2005) 6,26 km² / hab.
Altitud 1065 m

Molina de Aragón és una localitat de la província de Guadalajara que pertany a la comunitat autònoma de Castella - la Manxa.

Limita al nord amb el municipi de Rueda de la Sierra, al nord-oest amb Tortuera i Embid, a l'est amb Campillo de Dueñas i La Yunta, al sud-est amb Castellar de la Muela, al sud amb Prados Redondos, al sud-oest amb Castilnuevo, a l'oest amb Corduente i al nord-oest amb Rillo de Gallo.

Taula de continguts

[edita] Geografia

[edita] Rius

El riu Gallo travessa la localitat. També cal esmentar La Cava, una rambla que generalment porta aigua i que l´any 1930 va produir greus inundacions.

[edita] Economia

Molina és una vila dedicada al comerç i als serveis, amb escassa indústria. És el centre administratiu comarcal d'una àrea eminentment agrícola i ramadera, amb un incipient turisme rural atret per la natura.

[edita] Història

El nom actual de la ciutat procedeix de la seva antiga pertinença a la Corona d'Aragó. Malgrat que va ser presa per Castella als musulmans, durant la guerra entre Castella i Aragó de 1356-1369, la ciutat (coneguda com a Molina de los Caballeros, Molina de los Condes o, simplement, Villa de Molina) i la seva regió van passar a l´Aragó.

Al 1375 va ser reconquistada per les tropes de Pere I el Cruel de Castella, durant una expedició de càstig contra els aragonesos que donaven suport al seu germà bastard Enric a la guerra que mantenia amb el rei pel tron castellà. L'exèrcit va arribar a conquerir Terol, però als següents tractats de pau els castellans van retirar-se de totes les terres i ciutats ocupades a excepció de les rodalies de Molina, coneguda des de llavors com de Aragón ("d'Aragó"). La vila de Molina, residència habitual de Pere I des de llavors, va passar a considerar-se com un territori a part en mans del rei, costum que ha perdurat fins a l'actualitat, ja que entre els títols nobiliaris de l'actual rei d'Espanya, Joan Carles I, hi continua figurant el de "Senyor de Molina".

[edita] Monuments i llocs d'interès

  • El Castell Alcàsser, un dels més grans d'Espanya.
  • El pont romànic.
  • L'església i el convent de San Francisco.
  • L'església de Santa Clara.

En general la localitat conserva bona part del seu patrimoni medieval.

La vila està situada molt a prop del parc natural de l'Alto Tajo, amb espècies mediterrànies de muntanya alta i mitjana, en òptim estat de conservació, que és un dels majors conjunts de congostos fluvials de l'interior peninsular. Connecta amb zones turístiques com la Serranía de Cuenca o els Montes Universales (Terol).

A 11 km de Molina de Aragón se situa l'ermita romànica de la Virgen del Congosto, a l'interior d'un barranc espectacular.

[edita] Festes locals

  • Les festes patronals del Cristo de Las Victorias (1 de setembre).
  • La Mare de Déu del Carme (16 de juliol), declarada d'interès turístic regional.
  • La Immaculada (8 de desembre).
  • La lloa a la Virgen del Congosto (diumenge de Pentecosta).
  • La Fira Medieval (el tercer cap de setmana de juny).
  • Els carnavals.

[edita] Enllaços