[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mendes - Viquipèdia

Mendes

De Viquipèdia

Per la ciutat grega vegeu Mendes de Palene

Mendes (grec: Μένδης ) fou una ciutat de l'antic Egipte, a la zona del Delta, que correspon a la moderna Tell al-Ruba (o Tell al-Rub'a).

El seu nom egipci era Per-Banebdjedet que traduït vol dir "El domini del moltó, senyor de Djedet" i era el centre del culte del moltó Ba, però anteriorment la ciutat es deia Djedet i el culte principal era el de la deessa peix Hatmehyt. Fou capital del nomós XVI del Baix Egipte (Kha). Mendes fou la ciutat on es va originar la dinastia XXIX.

S'han trobat algunes mastabes del Imperi antic, alguns monuments del temps de Ramsès II, Merenptah i Ramsès III, i un temple erigit per Ahmosis (sobre un anterior temple) que fou consagrat als deus Ra, Osiris, Shu i Geb que era format per quatre blocs monolítics dels que només es conserva un de casi 8 metres que correspon al deu Shu i esta al sud-oest, temple que fou restaurat per Ptolomeu II Filadelf. En relació al culte s'ha trobat un cementiri de moltons amb els sarcòfags negres on se'ls enterrava. La ciutat ocupava al menys dos turons, però probablement molts temples i monuments es van traslladar a Pi-Ramsès.

Sota domini romà el nucli de la ciutat va passar al turó veí on era Anpet, que en grec es deia Thmuis, i correspon a la moderna Tell al-Timai, prop de Tell al-Ruba, al nord-oest de Al-Simbellawein.

Djedet (ḏd.t)
en jeroglífic
Dd d
t
niwt

Tanmateix en la mitologia egípcia Mendes era un déu de la natura.