[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maurice Herbert Dobb - Viquipèdia

Maurice Herbert Dobb

De Viquipèdia

Maurice Herbert Dobb (3 de setembre de 1900 - 17 d'agost de 1976), fou un economista marxista que va estudiar el mode de producció feudal. Va estudiar a la Universitat de Cambridge. El 1922 es va incorporar al Partit Comunista Britànic i no el va abandonar el 1956, com sí que van fer altres intel·lectuals a Europa, després de la intervenció soviètica a Hongria. Dobb havia visitat l'URSS els anys 20.

[edita] Pensament

Josep Fontana va dir sobre Dobb que rebutjava la tesis habitual de Smith i Marx que consideraven el feudalisme com un sistema tancat, trencat només pel desenvolupament del comerç. Enfront a la tesis tradicional fins al moment, Dobb accentuava el pes del canvi de les relacions socials al camp. A judici de Fontana, Smith considerava que el canvi entre feudalisme i capitalisme es va donar pel desenvolupament urbà. La tesis de Marx deia que aquest desenvolupament econòmic urbà va impulsar la lluita de classes.

Es va interpretar, erròniament, que la tesis de Dobb era menys científica perquè es creia que Dobb havia dit que simplement el motor del canvi era la lluita ideològica. Però Dobb mai havia parlat en aquests termes. Segons Dobb primer hi havia el desenvolupament de les forces productives, al món rural, que comportava desenvolupament econòmic: enriquiment de la burgesia camperola. A partir d'aquí es produïa la contradicció, dintre del marc rural. En aquest moment es produïa la lluita de classes entre camperols rics i noblesa.

Per Dobb, el desenvolupament econòmic a l'Edat Mitjana va generar diferenciació social entre camperols rics i pobres. Començava així la seva lluita contra els senyors. Al final de l'Edat Mitjana s'aconsegueix l'abolició de la servitud (part del feudalisme, però no tot), que possibilitarà que al llarg de l'Edat Moderna es desenvolupés el creixement d'aquests camperols rics, que culminarà amb la lluita contra la noblesa en la revolució liberal.

Els marxistes renovadors van veure de seguida que la visió de Dobb contradeia a Smith i Marx. No era el que havia dit Marx. La publicació de les investigacions de Dobb van provocar gran revolada entre el marxisme britànic, suposadament renovador. S'obrí a la Gran Bretanya un dur debat, conegut com "debat Dobb-Sweezy" on hi destacaria la figura de Rodney Hilton i Georges Lefebvre.

[edita] El debat sobre la transició del feudalisme al capitalisme

Hilton va portar a terme una profunda renovació en la història. Els seus plantejaments sobre el feudalisme segueixen encara vigents. Marx definia el règim feudal com un règim agrari incapaç de produir un desenvolupament econòmic. Aquest desenvolupament va haver de venir pel comerç. Era obvi, segons Marx, que el canvi d'una etapa a una altra va sorgir del món urbà. Marx, seguint Smith, pressuposava que deixava enrere una agricultura endarrerida. Identificació com a sinònim del règim feudal amb un règim agrari.

L'obra de Dobb, basant-se en Hilton, deia que en procés de transició del feudalisme al capitalisme el desenvolupament de les forces productives s'havia donat en el món rural, amb l'enriquiment de les classes camperoles. Això va crear una contradicció en el món agrari, que va generar una lluita de classes en el món rural, lluites anti senyorials. El món rural va tenir un gran pes en el pas d'un règim a un altre. Això no és el que va dir Marx i creà resistència d'alguns historiadors renovadors a acceptar aquesta tesi.

[edita] Obres

Les seves obres més destacades foren:

  • Empresa capitalista i progrés social, 1925
  • Desenvolupament econòmic a Rússia des de la Revolució, 1928
  • Una teoria econòmica i el Socialisme, 1955
  • Creixement econòmic i països subdesenvolupats, 1963
  • Estudis sobre el desenvolupament del capitalisme, 1946