[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mateu Morral i Roca - Viquipèdia

Mateu Morral i Roca

De Viquipèdia

Cos sense vida de Mateu Morral
Cos sense vida de Mateu Morral

Mateu Morral Roca (Sabadell, 1880 - Torrejón de Ardoz, 2 de juny de 1906) fou un anarquista català. És conegut com a responsable de l'atemptat contra Alfons XIII i Victòria Eugènia el 31 de maig de 1906, el dia de les seves noces.

Fill de comerciants tèxtils de Barcelona, parlava diversos idiomes i, en viatjar per Alemanya, va conèixer i va fer seu l'anarquisme. De tornada a Espanya va decidir abandonar el negoci familiar i va començar a treballar com a bibliotecari amb Francesc Ferrer i Guàrdia. El 1906 va viatjar a Madrid a preparar l'atemptat contra el Rei, consistent en una bomba de fabricació casolana oculta en un ram de flors que va llançar des d'una balconada contra la comitiva. Els reis van sortir il·lesos, però gairebé trenta persones van morir.

Morral va aconseguir escapar de Madrid, sembla ser que amb l'ajuda del periodista José Nakens, però va ser detingut en un poble proper en ser reconegut per diverses persones. Es va lliurar pacíficament, però quan era conduït per un Guàrdia Jurat Rural a la caserna més pròxima, Mateu Morral es va treure un revòlver, va matar el guàrdia i posteriorment es va suïcidar. En el posterior judici José Nakens, Ferrer i Guàrdia i altres anarquistes van ser condemnats per conspiració. Van ser indultats un any després.

[edita] Enllaços externs