[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

José Nakens - Viquipèdia

José Nakens

De Viquipèdia

José Nakens (Sevilla 1841 - Madrid 1926) fou un periodista espanyol. Pertanyia a una família humil, i el seu pare fou perseguit pel règim absolutista de Ferran VII. Molt jovenet es va enrolar en el cos de carabiners, i el 1866 fou destinat a Madrid. Allí va entrar el 1876 en la redacció del diari El Globo, on es va fer famós per acusar Ramon de Campoamor de plagiar Victor Hugo. Després va fundar el diari republicà El Motín (1881-1926), on es distingí per les seves campanyes anticlericals, que assoliren una gran audiència. Defensà la via insurreccional de Manuel Ruiz Zorrilla, i tot i que defensà Estanislau Figueras, atacà sense pietat Nicolás Salmerón i Emilio Castelar.

Estigué força relacionat amb el republicanisme català, especialment a través de les seves col·laboracions regulars, des del començament del s XX, en La Publicidad i en La Campana de Gràcia, quan féu costat a Salmerón com a cap de la Unión Republicana el 1903 en l'organització de la qual tingué un gran paper. Però aviat se'n va desil·lusionar i el 1905 abandonà el partit. Alhora, amb l'arribada novament dels conservadors al poder, el seu diari fou perseguit, no es podia vendre al carrer i ell mateix fou excomunicat moltes vegades pels bisbes.

Endemés, es relacionava amb Francesc Ferrer i Guàrdia, raó pera la qual amagà a la redacció del diari Mateu Morral després del seu atemptat contra Alfons XIII el 1906. El juny del 1907 fou processat i condemnat a 9 anys de presó, però el maig de 1908 fou indultat pel govern d'Antoni Maura. Una part dels seus articles anticlericals (del 1878 al 1912) foren recollits en el llibre ¡Libertad y a ellos!. Des del 1918 es va quedar mig cec i va continuar la redacció del diari gràcies a aportacions de republicans reconeguts com Marcel·lí Domingo i Sanjuan i Álvaro de Albornoz.