[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mataparent - Viquipèdia

Mataparent

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Mataparent

Classificació científica
Regne: Fungi
Fílum: Basidiomycota
Classe: Homobasidiomycetes
Ordre: Boletales
Família: Boletaceae
Gènere: Boletus
Espècie: B. satanas
Nom binomial
Boletus satanas
Lenz
Característiques morfològiques
Boletus satanas


convex


porós


adjacent


tòxic


peu nu


Color oliva


micorrizogen

Llegiu l'advertència abans de fer de boletaires.
Seguiu el Projecte de fongs

El mataparent (Boletus satanas, del llatí boletus: bolet; satanas: dimoni)) és un bolet tingut popularment per molt tòxic, com indica el seu nom, però no és pas dels bolets més perillosos. La seva ingestió provoca trastorns gastrointestinals, amb vòmits i diarrees, que es manifesten poc després del seu consum.

De totes maneres és molt fàcil de diferenciar-lo respecte dels ceps o siurenys comestibles: en tallar-lo, la seva carn es torna blava.

Altres mataparents també tòxics similars són el Boletus pulchrotinctus, que és més petit, amb el marge del barret de color rosa violaci, i els porus completament grocs; i el Boletus lupinus, que té el barret de color rosa lilós i els porus vermells. Es troben als mateixos hàbitats que Boletus satanas.


[edita] Descripció

Amb un capell molt gran, de 10-30 cm, gairebé esfèric de jove i després convex, amb el marge excedent, incurvat i ondulat. La cutícula, que no és separable, és seca i un xic vellutada, de color blanc-crema gris pàl·lid.

[edita] Hàbitat

Surt a l'estiu i la tardor en boscos d'arbres de fulla caduca: roures, alzines i faigs, en sòls calcaris. No és gaire abundant, però fidel als llocs on surt.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mataparent