[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Massa atòmica - Viquipèdia

Massa atòmica

De Viquipèdia

Vegeu Massa molecular en el cas de pes molecular.

La massa atòmica (també anomenat pes atòmic per la confusió comuna del terme "pes" per "massa") d'un isòtop d'un element químic és la massa d'un àtom d'eixe isòtop, expresat en unes unitats (unitats de massa atòmica, uma), en les quals l'isòtop Carboni-12 té un pes atòmic de 12. El pes atòmic d'un element químic queda definit com el pes mitjà atòmic dels seus isòtops. En la mitja es té en compte l'abundància dels isòtops de l'element.

Per exemple, es pot calcular la massa atòmica del liti a partir de les següents dades;

El liti consta de dos isòtops estables;
  • El Li-6 (7,59% d'abundància natural) i massa atòmica 6,015 uma
  • El Li-7 (92,41% d'abundància natural) i massa atòmica 7,016 uma
Així doncs el càlcul serà el següent:
M = \frac{ \sum (abund\grave{a}ncia \cdot massa \ at\grave{o}mica)} {100} = \frac{7,59\cdot6,015 + 92,41\cdot7,016} {100}= 6,94 uma


El valor resultant, 6,94 uma és la massa atòmica del Liti i s'acosta més al valor del Li-7, ja que és el més abundant (aproximadament 92 de cada 100 àtoms de liti que es troben a la terra són de Li-7).

Una definició pareguda s'aplica a les molècules, llavors s'anomena massa molecular. Es pot calcular la massa molecular d'un component sumant les mases dels àtoms que la componen, tenint en compte les multiplicacions corresponents. Aquesta tècnica sols no té en compte l'energia química d'enllaç, la qual sol ser despreciable.

Un mol d'una substància sempre pesa exactament la massa atòmica o molecular d'eixa substància expressada en grams. Per exemple, el pes atòmic del ferro és 55,847, per tant un mol d'àtoms de ferro pesa 55,847 grams.

[edita] Articles relacionats