[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mary Pickford - Viquipèdia

Mary Pickford

De Viquipèdia

Mary Pickford

Nom real: Gladys Marie Smith
Naixença: 8 d'abril de 1892
a Toronto Canadà Canadà
Defunció: 29 de maig de 1979
a Santa Monica
Estats Units Estats Units
Nacionalitat: canadenca
Premis Oscar
Millor actriu: Coquette (1929)
Premi Honorífic (1976)
Fitxa a IMDb

Gladys Marie Smith (Toronto, Canadà, 8 d'abril de 1892 - Santa Monica, Estats Units, 29 de maig de 1979), més coneguda com Mary Pickford, va ser una actriu de cinema i una de les figures més destacades del cinema mut durant el període 1915-25 com intèrpret d'un tipus popular d'ingènua romàntica.

[edita] Biografia

Filla de Charlotte i John Charles Smith, el seu pare era alcohòlic i va morir quan Gladys contava tot just sis anys, deixant a la família, en la qual s'incloïen dos fills més, Lottie i Jack (germans menors de Gladys) en una situació precària que va fer a la seva mare, per consell d'una companya de treball, introduir-los en el món del teatre.

Aviat, la petita Gladys es va convertir en tot un èxit, sota el nom de Baby Gladys. Als quinze anys, la jove va viatjar sola a Nova York per a demanar treball a David Belasco, productor de reeixides obres de Broadway, i ho va aconseguir.

Era l'estiu de 1907 quan, juntament amb Belasco, va decidir canviar el seu nom al de Mary Pickford per al món del teatre, però aviat va descobrir el cinema. Curiosa sobre el nou art, va visitar l'estudi de David Wark Griffith, amb qui va fer diversos curts, en molts dels quals compartia protagonisme amb Owen Moore. Va ser aquest el seu primer marit, el 1911, quan es van casar en secret. Ambiciosa, aviat va començar a guanyar fama i a exigir que el seu nom aparegués en pantalla.

L'inicial coqueteig amb el cinema mentre treballava amb Belasco va anar invertint-se, i en pocs anys Mary es va convertir en la núvia d'Amèrica, i en la primera actriu amb fans al llarg de tot el món, gràcies als seus papers de nena pobra de graciosos tirabuixons -aparentava menys edat de la qual en realitat tenia-. La pobra nena rica (The Poor Little Rich Girl) i Rebecca la de la granja del sol (Rebecca of Sunnybrook Farm) van ser els seus primers èxits com llargmetratges, el 1917.

Va ser per aquesta època quan va conèixer a Douglas Fairbanks, reeixit actor famós pels seus papers de galant exòtic, casat i amb una filla. Es van enamorar, causant la seva relació veritable impacte en l'opinió pública, i es van casar el 28 de març de 1920 després d'aconseguir respectius divorcis. Un any abans, al gener de 1919, la parella, juntament amb Charles Chaplin i D.W. Griffith, havien fundat la United Artists, associació d'artistes que perdura avui dia.

La carrera d'ambdós va seguir sent meteòrica, encara que els problemes mentals de Mary començaven a ser coneguts per tot Hollywood, sobretot quan el 1928 va morir Charlotte, la mare de l'actriu, que es va sumir en un estat de depressió.

Va ser a més amant de Ernst Udet, famós pilot i dissenyador d'avions alemany. Després de la mort de la mare d'aquesta, Mary va decidir abandonar els seus papers d'òrfena pobra, va tallar els seus tirabuixons i va estar un any sense treballar, el primer de tota la seva carrera. La seva següent pel·lícula, Coquette, va ser la primera sonora i un canvi radical en el seu treball.

Gràcies a ella, va aconseguir el primer Oscar atorgat en la història de les pel·lícules sonores a la Millor Actriu. El 1933, Secrets es va convertir en la seva última pel·lícula. El seu matrimoni amb Douglas Fairbanks s'enfonsava, i la mort del seu germà Jack i de la seva mare havia creat en ella un estat de depressió absoluta, augmentada amb la dramàtica mort de la seva altra germana el 1936.

Cada vegada més reclosa en la seva mansió, va seguir produint pel·lícules fins a 1956, però mai va tornar a actuar en cap altra. El 24 de juny de 1937 es va casar amb Charles Rogers, dotze anys menor i amb qui adoptaria, el 1943, dos nens: Ronald i Roxanne.

El 29 de maig de 1979 va morir d'hemorràgia cerebral en la seva casa de Santa Monica, als 87 anys, després d'haver caigut en l'alcoholisme i haver viscut durant dècades en total reclusió amb el seu marit i fills, rebent tan sols molt contades visites dels seus amics.