[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marta de Suècia - Viquipèdia

Marta de Suècia

De Viquipèdia

La princesa Marta de Suècia i Olaf de Noruega el 1950.
La princesa Marta de Suècia i Olaf de Noruega el 1950.

Marta de Suècia, princesa hereva de Noruega (Estocolm 1901 - Oslo 1954). Princesa de Suècia amb el tractament d'altesa reial que a través del seu matrimoni esdevingué princesa hereva de Noruega. És la mare del present rei noruec.

Nascuda el 28 de març de 1901 a la capital sueca essent filla del príncep Carles de Suècia i de la princesa Ingeborg de Dinamarca, ducs de Västergötland. La princesa era néta per via paterna del rei Òscar II de Suècia i de la princesa Sofia de Nassau i per via materna del rei Frederic VIII de Dinamarca i de la princesa Lluïsa de Suècia.

El 21 de març de 1929 es casà amb el príncep i després rei Olaf V de Noruega, filla del rei Haakon VII de Noruega i de la princesa Maud del Regne Unit. La parella establerta a Oslo tingué tres fills:

La princesa hereva Marta esdevingué extremadament popular a Noruega com a conseqüència de les manera de fer extrovertida i oberta. Al llarg de la dècada de 1930 tant Olav com Marta prengueren més responsabilitats representatives de la Corona, iniciant l'any 1939 un viate pels Estats Units on iniciaren una profunda amistat amb el matrimoni Roosevelt, Franklin Delano Roosevelt i Elionor Roosevelt.

L'any 1940 les tropes nacionalsocialista ocuparen Dinamarca i Noruega entre d'altres països. Marta i els seus tres fills s'instal·laren a la neutral Suècia, arribant alguns a suggerir que Marta i el seu fill Harald tornarien a Noruega per tal que els nacionalsocialistes coronessin Harald com a rei la qual cosa mai succeí. Gràcies a una invitació personal dels president dels Estats Units, Marta i els seus tres fills emigraren a Amèrica i s'instal·laren a Washington, primer a la pròpia Casa Blanca i després a una casa cedida pel Govern. Marta seguí cultivant la seva amistat amb els Roosevelt i influí en certa forma en el discurs "Look to Norway" del president de l'any 1942.

Al llarg de la seva estada als Estats Units treballà de valent per tal d'aconseguir fons especials per ajudar a la població noruega per la qual cosa se li atribuí el títol de "mare de la nació". La princesa morí al Palau Reial d'Oslo l'any 1954 com a conseqüència d'un càncer, un any després el seu marit esdevenia rei de Noruega.

L'any 2005, en una visita oficial als Estats Units, el rei Harald V de Noruega ignaugurà un bust de màrmol a Washington en honor a la seva mare, la princesa hereva Marta, financiat pel Govern estatunidenc.