[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maria de Rússia (duquessa de Saxònia-Coburg Gotha) - Viquipèdia

Maria de Rússia (duquessa de Saxònia-Coburg Gotha)

De Viquipèdia

Maria de Rússia amb el seu marit Alfred, Duc d'Edimburg i el seu fill gran.
Maria de Rússia amb el seu marit Alfred, Duc d'Edimburg i el seu fill gran.

Maria Alexandrovna Romanov, duquessa de Saxònia-Coburg Gotha (Tsarskoye Selo 1850 - Zuric 1920). Gran duquessa de Rússia casada amb un príncep britànic. Descendents seus són el rei Miquel I de Romania i la gran duquessa Maria de Rússia.

Nascuda a Tsarskoye Selo el 17 d'octubre de 1850, era filla del tsar Alexandre II de Rússia i de la princesa Maria de Hessen-Darmstadt, i per tant era germana del tsar Alexandre III de Rússia, tia del tsar Nicolau II de Rússia i de la princesa Helena de Rússia.

Educada a la cort russa de Sant Petersburg, desenvolupà un caràcter dur, distant i fred que al llarg de la seva vida es refermaria després dels assassinats del seu pare el tsar Alexandre II de Rússia, del tsar Nicolau II de Rússia i la seva família, del seus germans: el gran duc Pau de Rússia i el seu fill i de la seva cunyada la princesa Elisabet de Hessen-Darmstadt, a més de la gran majoria de la família Romanov de Rússia.

L'any 1874 es casà amb el príncep Alfred del Regne Unit al Palau d'Hivern de Sant Petersburg. La vida de la jove gran duquessa no fou fàcil a la cort anglesa; en primer lloc, pel caràcter reservat de la jove, en segon, per la voluntat del seu pare de garantir-li el títol d'altesa imperial, i en tercer, per la pressió del tsar perquè la seva filla tingués precedència a la seva cunyada la princesa Alexandra llavors princesa de Gal·les. Aquest féu predisposar la reina Victòria I del Regne Unit, bastant allunyada de la sumptuositat russa, contra la nova princesa.

El matrimoni, conegut amb el títol de ducs d'Edimburg des de 1874, tingueren cinc fills:

Al llarg de la seva vida sempre es mantigué recelosa al Regne Unit i intentà de totes totes que le seves filles s'aproximessin a la cort russa que ella considerava més culta, refinada i pomposa que l'aburgesada cort britànica. L'any 1893 fou, junt amb el seu marit, declarada duquessa de Saxònia-Coburg Gotha.

La Revolució Russa (1917) significà un greu cop per la gran duquessa, ja que la privava de les seves importantíssimes rendes russes i veia com la majoria de la seva família moria a mans dels bolxevics: des d'un germà, fins al propi tsar moriren entre els anys 1917 i 1919. Amb la caiguda de l'Imperi Alemany (1918) també quedava privada de les seves rendes provinents del ducat de Saxònia-Coburg Gotha i es trobà en la més absoluta de les misèries. Hagué de partir a l'exili i s'instal·là a Zuric, on morí l'any 1920.