[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maria Göppert-Mayer - Viquipèdia

Maria Göppert-Mayer

De Viquipèdia

Maria Göppert-Mayer
Maria Göppert-Mayer
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1963)

Maria Göppert-Mayer ( Katowice, actual Polònia 1906 - San Diego, EUA 1972 ) fou una físic nord-americana, d'origen alemany, guardonada amb el Premi Nobel de Física l'any 1963.

[edita] Biografia

Va néixer el 28 de juny de 1906 a la població de Katowice, situada a l'actual Polònia però que en aquells moments formava part de l'Imperi Alemany.

La seva família es va traslladar a Göttingen l'any 1910 al ser designat el seu pare professor de pediatria a la universitat de la ciutat. Gràcies a aquest fet Maria es relacionà amb estudiants, conferenciants i intel·lectuals com Enrico Fermi, Werner Heisenberg, Paul Dirac i Wolfgang Pauli. El 1924 accedí a la universitat per estudiar física on tingué com a professors Max Born, James Franck i Otto Reinhold. El 1930 es casà amb el nord-americà Joseph Edward Mayer, ajudant de James Franck, traslladant-se a viure als Estats Units i adoptant el cognom de Göppert-Mayer així com la nacionalitat nord-americana.

Maria Göppert-Mayer morí el 20 de febrer de 1972 a San Diego, població de l'estat nord-americà de Califòrnia.

[edita] Recerca científica

Göppert-Mayer treballà de manera voluntària a les universitat on el seu marit realitzava tasques docents en física degut al sexisme que exisitia en aquells moments així com les regles establertes contra el nepotisme. Així realitzà tasques voluntàries d'investigació a la Universitat de Baltimore entre 1931 i 1939, Columbia entre 1940 i 1946, i posteriorment a Chicago, tasques que abarcaren els alitages i l'opacitat dels materials.

L'1 de juliol de 1946 entrà en funcionament l'Argonne National Laboratory, situat a la ciutat de Chicago, i Maria aconseguí ser nomenada físic major de la divisió teòrica de la física. En aquesta possició inicià els seus estudis sobre el nucli atòmic que la portaren a descobrir l'estructura nuclear orbital, paràmetres que coincidiren amb els formulats pel científic Johannes Hans Jensen.

Posteriorment decidí continuà amb els seus treballs sobre opacitat, computant equacions per a Edward Teller que posteriorment serien utilitzades per a realitzar la bomba d'hidrogen.

L'any 1963 fou guardonada amb el Premi Nobel de Física juntament amb Johannes Hans Jensen i Eugene Paul Wigner, tot i que aquest últim per treballs diferents. Amb aquest reconeixement Maria es convertí en la segona dona en aconseguir aquest premi després de Marie Curie.

[edita] Enllaços externs