[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Fulvi Nobílior I - Viquipèdia

Marc Fulvi Nobílior I

De Viquipèdia

Marc Fulvi Nobílior I (Marc Fulvius M. F. Ser. N. Nobilior) fou un magistrat romà, net de Servi Fulvi Petí Nobílior (Servius Fulvius M. F. M. N. Paetinus Nobilior).

Fou edil curul el 195 aC i pretor el 193 aC, obtenint seguidament Hispània Ulterior com a província i rang de procònsol. Va romandre a Hispània dos anys i va lluitar amb força èxit contra la resistència de les nacions peninsulars, destacant una victòria sobre els exèrcits units dels vacceus, tectons i celtibers prop de Toletum (Toledo); el rei Hilermus o Hermó fou fet presoner i Toletum fou ocupada (és la primera vegada que la ciutat fou esmentada en la història). Va tornar a Roma el 191 aC i va rebre una ovació.

El 189 aC fou cònsol junt amb Gneu Manli Vulsó i se li va encarregar la direcció de la guerra contra la Lliga Etòlia. Va conquerir Ambràcia i va obligar als etolis a demanar la pau que els hi fou concedida en condicions favorables; una mica després l'illa de Cefalònia (Cephallenia) exclosa de la pau, es va haver de sotmetre a Roma. Va romandre a Grècia com a procònsol l'any següent i al seu retorn a Roma el 187 aC va celebrar un esplèndid triomf. L'any 186 aC va exhibir durant deu dies els jocs que havia promès durant la guerra, els més magnífics mai vistos. Es va aixecar una estàtua als cònsols conqueridors d'Etòlia a Tusculum ciutat originaria dels Fulvis.

El 179 aC fou censor junt a Marc Emili Lèpid, que era pontífex màxim i amb el que havia estat barallat però es van reconciliar per l'ocasió i van exercir el càrrec amb força acord. Van executar algunes obres publiques esmentades per Tit Livi. Va erigir un temple a Hèrcules i les Muses al circ Flamini adornat amb estàtues i pintures obtingudes a Grècia.

Fou patró del poeta Enni (que el va acompanyar a Etòlia) i era un dels defensors de la literatura grega i del refinament de la cultura grega. Marc Porci Cató li va reprotxar donar corones als soldats per fets que no la mereixien i li va dir mobilior en lloc de nobilior.

Va deixar dos fills que foren ambdós consols (Marc Fulvi Nobílior II i Quint Fulvi Nobílior). Era germanastre (per part de mare) de Gai Valeri Leví, que el va acompanyar a Etòlia i fou cònsol el 176 aC.