[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mandariner - Viquipèdia

Mandariner

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Mandariner
Mandarina satsuma
Mandarina satsuma
Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Subclasse: Rosidae
Ordre: Sapindales
Família: Rutaceae
Gènere: 'Citrus'
Espècie: ''C. reticulata''
Nom binomial
Citrus reticulata

El mandariner (Citrus reticulata o Citrus nobilis) és un arbre conreat pel seu fruit, la mandarina.

Taula de continguts

[edita] Descripció botànica

Pertany a la família dels cítrics o Rutaceae i al gènere Citrus El formen diverses espècies C. deliciosa, C. nobilis, C.reticulata, C.unshiu i C. reshni

És originari de la Xina i de la Cotxinxina, el nom fa referència al color dels vestits dels governants mandarins. La seva introdució com a conreu en el mediterrani és relativament recent, a principi del segle XIX.


Arbre baix, de 2 a 4 m d'alçària. El port arbori és menor que el taronger i més arrodonit. Fulles alternes, coriàcies i estretament el·líptiques, més estretes i allargades que el taronger i amb ales foliars rudimentàries. Flors blanques, solitàries o en petits ramells axil·lars en grups de 3 o 4. Fruit, la mandarina, en hesperidi.


[edita] Conreu

És més resistent al fred que el taronger i el llimoner però els fruit són igual de sensibles. Vigor de l'arbre bastant reduït. Les feines de conreu són les habituals en fruticultura i en especial en cítrics que necessiten una atenció especial a l'adobat amb magnesi i estar molt atent al control de les nombroses plagues que els afecten. La collita és més primerenca que en els altres cítrics, algunes varietats ja han madurat quan la pèla del fruit encara és verda però aixó ha donat lloc a que es culllin fruits massa verds sense qualitat i amb possible desprestigi i pèrdua del mercat.

A l'estat espanyol hi ha unes 75.000 ha conreades de mandarina el 90% al País Valencià (sobretot al nord) i el 66% de la producció va a l'exportació, les dues terceres parts del total exportat pertanyen del grup varietal de les clementines. El principal productor és el Japó amb un 30% del total mundial.

[edita] Mandarina

[edita] Varietats de mandarina

  • Satsumes: son les primerenques, es cullen al setembre, però encara que tinguin els fruits més grossos i sense llavor es consideren de pitjor qualitat organolèptica. Exemple: les varietats Clausellina, Okitsu i Owari.
  • Clementines: más tardanes, es cullen de novembre a gener,de mida més petita, millors qualitats organolèptiques i amb llavors. Exemple les varietats Clementina fina, Clemenules i Oroval.
  • Altres tipus: Híbrids: Nova, Fortune, etc.
  • Varietats ornamentals: per a ser usades en jardineria o com a planta en en contenidor.

[edita] Caràcterítiques nutricionals de la mandarina

100 grams de mandarina tenen un poder energètic de 37 a 46 Kcal. És un fruit pobre en lípids i proteïnes i ric en sucres fòsfor, calci ferro i magnesi. Té un alt contingut en vitamines A, B(B1,B2, B3 i B6) i C.

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mandariner