[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Malaltia mental - Viquipèdia

Malaltia mental

De Viquipèdia

Malaltia mental
Classificació i recursos externs
MeSH D001523
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC

Una malaltia mental és un estat de desordre en el cervell que té com a conseqüència una alteració greu en el pensament, sentiments, emocions o conducta de la persona afectada.

El tractament de les malalties mentals pot ser dut a terme per part d'una especialitat mèdica com la psiquiatria, encara que psicòlegs i metges de família també hi poden intervenir. S'utilitzen medicaments, anomenats psicofàrmacs, psicoteràpia o ambdues combinades.

En les malalties mentals s'estableix la diferència entre neurosi i psicosi, consistent bàsicament en el fet que en la neurosi l'afectat és conscient del que li passa i els canvis en la conducta no tenen tanta intensitat com en la psicosi.

Encara que afecta la conducta i emocions de la persona, a diferència de les malalties físiques, cal no discriminar als malalts mentals i cal que aquests no se sentin estigmatitzats pel fet de patir la seva malaltia.

Al món occidental una de cada 5 persones adultes pateix cada any un desordre mental encara que d'aquests només la meitat tenen símptomes prou greus per afectar la seva vida normal. En els menors de 18 anys les dades d'afectació es redueixen al 12% i gran part dels joves es recuperen sense patir la malaltia en arribar a adults.

[edita] Principals malalties mentals

[edita] Altres malalties mentals

[edita] Tractament

  • En sentit estricte les malalties mentals no es curen sinó que es consideren cròniques però algunes de les més freqüents com l'esquizofrènia, el trastorn bipolar i la depressió s'han beneficiat de la recerca farmacològica i poden ser tractades amb medicació que alleugen els símptomes o fan que les crisis es facin més espaiades. Amb la medicació alguns dels malalts poden portar una vida completament normal.
  • La psicoteràpia, a càrrec de psiquiatres o psicòlegs, pot beneficiar els pacients en el sentit de millorar el comportament o d'acceptar la seva condició.