[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lleó de Bizanci - Viquipèdia

Lleó de Bizanci

De Viquipèdia

Lleó de Bizanci (Leo o Leon Λεών ), fou un historiador i retòric grec de Bizanci que vivia al segle IV aC en temps de Filip II de Macedònia i potser del seu fill Alexandre el Gran.

Filostrat diu que fou deixeble de Plató, i Suides el fa deixeble d'Aristòtil i l'anomenen peripatètic. Tenia un càrrec dirigent a Bizanci en el moment en que la ciutat fou atacada per Filip II, segons Hesiqui de Milet era strategos. Bizanci fou conquerida pels macedonis però els bizantins van resistir obstinadament i quan van arribar reforços atenencs dirigits per Cares (340 aC) i per Foció els macedonis es van haver de retirar. Lleó fou enviat com ambaixador a Atenes però en quin moment exacte no se sap.

Segons Hesiqui va morir durant la guerra abans de l'arribada de Cares amb la flota atenenca; segons Suides, Lleó fou acusat pels bizantins d'haver ofert l'entrega de la ciutat a Filip a canvi de diners i el poble s'ho va creure i el va matar o el van obligar a suïcidar-se, però aquesta versió no té prou credit ja que Suides diu també que havia escrit una historia d'Alexandre, i no pot ser correcte si havia mort abans.

Va escriure:

  • 1. Τὰ κατὰ Φίλιππον καὶ τὸ Βυζάντιον, Βιβλίοις ζ, Res Philippicae et Byantinae, Libris vii.
  • 2.Τευθρανικόν, Teuthranicum, o Τενθραντικόν, Teuthranticum
  • 3. Περὶ Βησάλου, o Βησαίον, De Besalo, o Besaeo
  • 4. Ὁ ἱερὸς πόλεμος, Bellum Sacrum
  • 5. Περὶ στάσεων, De Seditionibus o De Statibus,
  • 6. Τὰ κατ᾽ Ἀλέξανδρον, Res Gestae Alexandri

No es conserva cap d'aquestes obres .