[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lixhe - Viquipèdia

Lixhe

De Viquipèdia

Antiga casa de la vila i actual escola municipal de Lixhe, construïda el 1866
Antiga casa de la vila i actual escola municipal de Lixhe, construïda el 1866

Lixhe (en neerlandès Lieze) és una nucli de la ciutat de Visé, a la província de Lieja de la regió valona de Bèlgica, situat entre el Mosa i el canal Albert. Tret del nucli central, n'hi ha dos més: Loen i Nivelle.

Taula de continguts

[edita] Història

Fins a la occupació francesa del 1795, el nucli feia part del principat de Lieja. El 1815 passà al Regne Unit dels Països Baixos i el 1830 a l'estat nou de Bèlgica.

Monument a les víctimes de les guerres
Monument a les víctimes de les guerres
Búnquer de la segona guerra mundial al marge del Mosa
Búnquer de la segona guerra mundial al marge del Mosa

A l'inici de la primera guerra mundial, el poble que tenia una posició força estratègica aprop de la frontera neerlandesa, el Mosa i una creu ferroviària, va sofrir de les exaccions de l'exèrcit imperial alemany (el canal Albert encara no existia). El 5 d'agost 1914 van incendiar l'església Sant Lambert i onze cases i matar onze civils innocents. El centre del poble va reconstruir-se als anys vint del segle passat.

Església Sant Lambert
Església Sant Lambert

Fins a la fixació de la frontera lingüistica al 1963, Lixhe, que aleshores era un municipi independent, pertanyia a la província de Limburg.

El 1977, Lixhe va fusionar amb la ciutat de Visé.

[edita] Economia i turisme

La Halle de Lixhe (monument llistat)
La Halle de Lixhe (monument llistat)

El poble força enclavat entre el Mosa i els canals Albert te un cert encant per als vianants i el cicloturisme. Te uns monuments interessants (l'església, la Halle, els marges del Mosa…).

La presa de Lixhe
La presa de Lixhe

Com que el Mosa va perdre el seu paper per a la navegació commercial després de la inauguració del Canal Albert al 1939, s'hi va construir una presa hidroelèctrica que serveix també per a reglar el cabal del riu. El 1999, la presa s'ha equipat d'una nova escala de peix més llarga que permet el retorn de peixos migradors llargs com el salmó i la truita de mar. Les installacions poden visitar-se. L'escala s'ha equipat d'una vitrina al qual els peixos poden observar-se[1].

Al marge del canal Albert es troba una cimenteria que explota la pedra calcària del Mont Sant Pere, la indústria més gran del nucli. Hi ha també un polígon industrial nou.



[edita] Enllaç extern

[edita] Referències

Coordenades: 50° 45′ 18″ N 5° 40′ 47″ E