[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Literatura modernista - Viquipèdia

Literatura modernista

De Viquipèdia

La literatura modernista o modernisme literari és un moviment literari que es dóna a Catalunya a la darrera dècada del segle XIX i a la primera del XX.

Rep el nom d'art nouveau a altres països. Segons uns autors és una evolució del simbolisme francès, segons d'altres és un estil hispanoamericà de finals del segle XIX.

Les seves característiques principals són l'afany per la musicalitat, la presència de la natura i d'al·lusions als sentits, i la recerca de la bellesa perfecta, sobretot a nivell formal, per fugir d'una realitat hostil. L'artista es considera un bohemi que viu la veritable existència, la del plaer i la bellesa, lluny de les obligacions quotidianes.

L'objectiu era situar la cultura catalana a nivell europeu. Inclou una reacció contra l'estètica i els plantejaments de la Renaixença. Proposa una nova relació entre l'artista i la societat.

Entre les diverses tendències estètiques hi ha els Regeneracionistes (l'art per transformar la realitat) i els Esteticistes (l'art és el refugi de l'artista). Els regeneracionistes, també anomenats naturalistes, miraven de presentar la realitat tal com era per provocar una transformació. S'enfronten a la problemàtica social, ja sigui col·lectiva o individual.

Pel que fa a la poesia, es valorava com a art pura. Destaca, per exemple, Joan Maragall.

En el camp de la narrativa, sorgeixen noves formes. Una d'elles, la novel·la rural, sol mostrar un home enfrontat a la natura. De fet, presenta les preocupacions ètiques del modernisme lligades a la interrelació entre l'home i el medi. D'altra banda, hi ha la novel·la decadentista (reproducció dels efectes de la realitat sobre l'artista) i la novel·la costumista: retrat de la societat del moment.

Finalment, el teatre mostra una deriva simbolista de representació de la realitat a través del símbols.


Aquest article és un esborrany sobre literatura i és possible que li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.