[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Leviatan (Hobbes) - Viquipèdia

Leviatan (Hobbes)

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el llibre de Thomas Hobbes. Per a altres significats, vegeu «Leviatan (desambiguació)».


Portada de "Leviatan"
Portada de "Leviatan"

El Leviatan és una obra sobre política del filòsof Thomas Hobbes.

Va ser publicada el 1651 i es divideix en quatre parts: "L’home" , "La comunitat" , "La comunitat cristiana" i "El regne de la foscor".

Com l’Estat és creat per èssers humans, es proposa descriure la naturalesa humana. Remarca que tots els humans són mentalment i físicament iguals i per això propensos a lluitar uns contra els altres. Arriba a la conclusió que la condició natural de la humanitat és un estat de guerra perpètua i manca de moral. La moral, segons Hobbes, consisteix en lleis de la Natura que l’autor dedueix usant un model de raonament derivat de la geometria.

En el llibre dóna arguments per a que les persones, abandonant la seva llibertat individual tan problemàtica, estableixin un contracte social i que aquest estigui regit per un monarca. Explícitament rebutja l’idea de separació de poders, tal com actualment es posa en pràctica en les democràcies. També s’oposa a la tesi que el poder del rei sigui d’origen diví i considera que un règim parlamentari no és convenient. Subordina el poder religiós al civil i una completa separació de l’Estat i l’Església a la que vol buidar de qualsevol poder temporal.

El títol del llibre està agafat d'un monstre marí citat per l'Antic Testament(vegeu Leviatan), i simbolitza el poder del sobirà a què la humanitat ha hagut de recórrer. Actualment es fa referència al "Leviatan" quan els poders dels Estats s'excedeixen.