[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Leviatan - Viquipèdia

Leviatan

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre el monstre marí bíblic. Per a altres significats, vegeu «Leviatan (desambiguació)».
"Destrucció del Leviatan". Gravat de 1865 de Gustave Doré.
"Destrucció del Leviatan". Gravat de 1865 de Gustave Doré.

El Leviatan (en hebreu: לִוְיָתָן, Livyatan, Liwyāṯān, "cargolat") és un monstre marí bíblic al que es fa referència a l'Antic Testament, i que sovint és indentificat amb Satanàs. El terme leviatan s'ha reutilitzat sovint per designar forces incontrolables o criatures de grans proporcions.

El leviatan és mencionat en cinc ocasions a l'Antic Testament. La més extensa és la dels capítols 41 i 42 de Llibre de Job, on és descriu el monstre en detall. Se sol representar com un drac marí que es de gran força i dimensions que es recargola sobre ell mateix. Té una dentadura "terrorífica" i les seves escats semblen fileres d'escuts, una al costat de l'altra i dures com la pedra.

Com que al Llibre de Job, tant el leviatan com el behemot, són descrits acompanyat d'altres animals reals, com lleons, isards, o corbs, alguns estudiosos han plantejat que també fosin criatures existents. L'animal que s'ha intentat equiparar amb el leviatan és el cocodril, que també és un animal aquàtic, amb escates, i gran dentadura. També, a Job 41:10 és diu que els ulls del leviatan son com "pupil·les de l'aurora", que podria referir-se a la imatge dels ulls del cocodril sortint de l'aigua abans de la resta del cos. El problema més gran amb aquesta interpretació és que al mateix capítol de Job el leviatan escup foc per la boca com un drac, i que en altres capítols de la Bíblia se li atribueixen característiques més fantasioses (com per exemple diversos caps).

[edita] Aparicions a l'Antic Testament

Hi ha cinc referències al Leviatan a la Bíblia:

  • Isaïes 27:1: "Aquell dia, el Senyor amb la seva espasa dura, gran i forta, actuarà contra el Leviatan, la serp esmunyedissa i tortuosa, i matarà aquest drac de la mar."
  • Salms 74:12,14: "Però tu, oh Déu, (...) vas trencar els caps dels montres marins. Tu vas esclafar els caps de Leviatan, i vas convidar a menjar-se'l a un poble del desert."
  • Salms 104:25,26: "Mireu el mar, immens per totes bandes; son incomptables els animals que s'hi belluguen, es dels més petits fins als més grossos; tot navegant el solquen els vaixells, i el Leviatan, que creares per jugar-hi."
  • Llibre de Job 3:8 "Que els bruixots la maleeixin, ells que desvetlen el monstre Leviatan."
Leviathan (dreta), Behemot i Ziz. Imatge d'una Bíblia de 1238
Leviathan (dreta), Behemot i Ziz. Imatge d'una Bíblia de 1238
  • Llibre de Job 40: 25-32, 41:1-24: "Pots atrapar amb l'ham el Leviatan i subjectar-li la llengua amb el fil? Li passaries una corda pels narius, li foradaries amb garfis les maixelles? És que et suplicaria amb insistencia i et diria paraules tendres? (...) El subhasten els pescadors, el venen a trossos els comerciants? Li crivelles la pell amb fitores o el cap amb un arpó? Posa-li la mà al damunt i, quan recordis d'aquest combat, no hi tornaràs! La certesa d'atrapar-lo és il·lusòria, només de veure'l, ja et desmaies. Ningú no gosaria provocar-lo! (...) fixa't encara amb els seus membres, el seu vigor i la seva àgil construcció. Qui ha obert pel ventre el seu vestit? Qui penetra la seva doble cuirassa? Qui força els batents del seu musell encerclats de dents terribles? La seva esquena són fileres d'escuts comprimits i segellats, tan compactes l'un amb l'altre que ni l'aire no hi passaria. Ajusten tots entre ells, formen un bloc senses esquerdes. Els seus esternuts són cascades lluminoses, els seus ulls, pupil·les de l'aurora; del seu musell, en surten flamarades, en brollen espurnes de foc. Pels narius escup una fumada, com l'olla que arrenca el bull. El seu alè encén les brases, surt foc del seu musell. (...) Contra ell no hi valen espasies, ni dards, ni fletxes, ni llances. Per a ell, el ferro es palla, i el bronze, fusta podrida. (...) Al seu radere deixa un solc lluminós, una cabellera blanca enmig de l'oceà. (..) Planta cara a tots els arrogants, és el rei dels animals ferotges."