[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lev Davidovich Landau - Viquipèdia

Lev Davidovich Landau

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1962)

Lev Davidovich Landau (en rus: Лев Давидович Ландау) ( Bakú, Rússia 1908 - Moscou, URSS 1968 ) fou un físic i matemàtic soviètic guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1962.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 22 de gener de 1908 a la ciutat de Bakú, avui dia capital d'Azerbaidjan però en aquells moments part de l'Imperi Rus, en una família d'ascendència jueva. De ben jove tingué interés en les matemàtiques ingresant l'any 1922 a la Universitat de Bakú estudiant alhora física, matemàtiques i química. El 1924 es traslladà a la Universitat de Leningrad i el 1927 es llicencià en física.

Va morir l'1 d'abril de 1968 a la ciutat de Moscou.

[edita] L'escola Landau

El 1929 realitzà un viatge a Copenhaguen per conèixer Niels Bohr amb el qual discutí llargament sobre física teòrica, introduint la gran tradició en la física teòrica a la Unió Soviètica. Va tenir un ampli camp de treball, que inclou la teoria de la superconductivitat i la superfluidesa, l'electrodinàmica quàntica, la física nuclear i la física de partícules. Fou el cap de la divisió teòrica de l'Institut per als Problemes Físics a partir de 1937, càrrec que ocupà fins l'any 1962 que, com a resultat d'un accident de cotxe en el qual va sofrir lesions de les quals mai es recuperà, renuncià al seu càrrec. Sota les seves ordres tingué un bon seguit d'investigadors com Lev Pitaevskii, Alexei Alexeevich Abrikosov, Evgeny Lifshitz, Lev Gorkov, Isaak Khalatnikov o Boris Ioffe.

Va ser arrestat per mandat de Josef Stalin i Lavrenti Beria durant la Gran Purga de 1938, sent expulsat de Moscou entre el 27 d'abril d'aquell any i el 29 d'abril de 1939, després de la intervenció del físic Pyotr Kapitsa.

Va obtenir el Premi Nobel de Física l'any 1962 per la seva teoria de la matèria condensada, en particular de l'heli líquid. En companyia de Evgeny Lifshitz va realitzar una gran tasca de difusió científica a través de sèries de llibres de text.

[edita] Reconeixements

En honor seu s'anomenà el cràter Landau de la Lluna així com l'asteroide (2142) Landau descobert el 3 d'abril de 1972 per Lyudmila Chernykh.

[edita] Enllaços externs