[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alexei Alexeevich Abrikosov - Viquipèdia

Alexei Alexeevich Abrikosov

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(2003)

Alexei Alexeevich Abrikosov o Alexei Alexeyevich Abrikosov (en rus: Алексе́й Алексе́евич Абрико́сов) ( Moscou, URSS 1928 ) és un físic de doble nacionalitat, russa i nord-americana, guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 2003.

[edita] Biografia

Va néixer el 25 de juny de 1928 a la ciutat de Moscou, en aquells moments capital de la URSS i avui dia capital de Rússia. Va estudiar física a la Universitat Estatal de Moscou, on es llicencià el 1948. Entre 1948 i 1965 treballà a l'Institut per als Problemes Físics, on aconseguí el doctorat l'any 1951 sota la direcció de Lev Davidovich Landau.

Des de 1965 és professor a la Universitat Estatal de Moscou. L'any 1987 fou nomenat membre de l'Acadèmia soviètica de Ciències, denominada a partir de l'any 1991 Acadèmia russa de Ciències, i de la qual encara n'és membre. Així mateix també és membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i de la delegació estrangera de la Royal Society.

[edita] Recerca científica

Interessat en la física de l'estat sòlid, inicià els seus treballs a l'entorn de la superconductivitat i la superfluïdesa. L'any 1952 Abrikosov descobrí el mode com el flux magnètic pot penetrar en un superconductor. Aquest fenomen fou descrit com a Superconductivitat de Tipus II. Des de 1991 treballa al Laboratori Nacional d'Argonne situat a l'estat nord-americà d'Illinois.

L'any 2003 fou guardonat amb el Premi Nobel de Física, premi compartit amb el físic rus Vitaly Ginzburg i el nord-americà Anthony James Leggett, per la seva contribució pionera a la teoria de la superconductivitat i superfluidesa.

[edita] Enllaços externs