[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Les excursions del Sr. Brouček - Viquipèdia

Les excursions del Sr. Brouček

De Viquipèdia

Les excursions del Sr. Brouček

Títol original: Les excursions del Sr. Brouček a la lluna i al segle XV (Výlet pana Broucka do Mesíce/Výlet pana Broucka do XV. století)
Llengua original: txec
Gènere: òpera burlesca
Música: Leóš Janáček
Llibret: principalment Viktor Dyk, František Sarafínský Procházka i el mateix Leóš Janácek
Font literària: L'excursió del Sr. Brouček a la lluna i L'excursió del Sr. Brouček al segle XV, de Svatopluk Čech
Actes: dos
Època de composició: 1908 a 1917
Estrena: 23 d'abril de 1920
Teatre: Teatre Nacional de Praga
Estrena Liceu:
Personatges:

Les excursions del Sr. Brouček a la lluna i al segle XV (en txec: Výlet pana Broucka do Mesíce/Výlet pana Broucka do XV. století) és una òpera satírica en dos actes de Leóš Janáček sobre un llibret txec de Viktor Dyk i František Sarafínský Procházka, tot i que hi van treballar fins a un total de set escriptors, incloent-hi a Karel Masek, Zykmund Janke, Frantisek Gellner, Jiri Mahen, Procházka, Dyk i Max Brod a més del mateix compositor. El llibret està basat en dues novel·les satíriques del mateix nom[1], de l'escriptor Svatopluk Čech. El mateix autor de les novel·les és un personatge de l'òpera, apareixent com una visió al principi de l'Acte II. Janácek va treballar en l'òpera entre 1908 i 1917 . L'estrena va tenir lloc a Praga el 23 d'abril de 1920, rebent una freda acollida, sent l'única òpera de Janácek que no va ser estrenada a Brno.[2]. Desmond Shawe-Taylor ha considerat aquesta òpera com la més « purament txeca en tema i tractament » de les que va compondre Janácek[3].

La intenció satírica és diferent en cadascuna de les dues parts. Si en la primera part l'objectiu de la burla és la comunitat artística txeca que freqüentava la taverna "Vikárka", situada al peu del castell de Praga i que encara avui dia continua existint, en la segona part es fa una sàtira dels individus vacil·lants davant d'una crisi nacional.

Taula de continguts

[edita] Història

Com en altres òperes del període mitjà de Janácek, Les excursions del Sr. Brouček va patir una difícil i llarga gestació de 9 anys, deixant sis versions del llibret, tres de diferents llibretistes i tres més de textos refosos pel mateix compositor i quatre versions musicals diferents.

La intenció original de Leóš Janácek era compondre una òpera sobre el tema del viatge del Sr. Brouček a la lluna, amb quatre actes, els dos centrals a la lluna i els extrems a la terra, tot i que a la corresponent novel·la de Cech els fragments d'estada de Brouček a sa casa són irrellevants, per la qual cosa calia ampliar-los i afegir-hi personatges. La idea d'incorporar el viatge al segle XV sembla que se li va ocórrer a Janácek de manera sobtada, dos anys després de l'inici de la composició. Sembla que la motivació d'aquesta incorporació va ser principalment patriòtica: Txecoslovàquia acabava d'aconseguir la independència i un tema històric s'adeia bé amb la nova situació, de fet la partitura va ser dedicada al primer president de la nova república, T.G. Masaryk[4]. Una vegada afegit el viatge al segle XV com a un nou acte, l'acte de retorn a la terra des de la lluna quedava descol·locat, atès que aquest episodi el situava sa i estalvi a casa i havent après la lliçó; com podia aleshores emprendre un nou viatge?. Finalment, després de diversos intents i d'implicar diversos llibretistes i les seues pròpies col·laboracions en el text, el mateix Janácek va descartar l'epíleg, quedant la configuració de l'òpera en el díptic de dos actes o parts que es representa avui dia.

[edita] Música

Situada entre Jenůfa, l'obra cimera de la primera etapa de la producció operística de Janáček, i Katia Kabanová, la seua millor obra de maduresa, Les excursions del Sr. Brouček pot ser considerada una obra de transició. Tot i no gaudir de la concisió i la força de les seues obres de maduresa, és interessant per la seua originalitat i la seua radical contrucció musical, contenint fragment d'excel·lent música: el duet amorós entre entre Málinka i Mazal, la descripció musical del retorn del Sr. Brouček des de la lluna o els cors del segon acte[5].

[edita] Personatges

Brouček és l'únic personatge que manté la seua identitat tant a terra com a la lluna i al segle XV. Els altres personatges van adquirint una nova fesomia en les visions o "viatges" de Brouček, i són assumits per un únic cantant segons la distribució següent:

A la terra A la lluna Al segle XV Veu
Matěj Brouček, Propietari Brouček Brouček Tenor
Mazal, Pintor Blankytný Petřík Tenor
Sagristà de la Catedral de Sant Vit Lunobor Domšík Baix-baríton
Malinka, la seua filla Etherea Kunka - Kunigunde Soprano
Würfl, Taverner de la taverna "Vikárka" Čaroskvoucí, cap de les Arts Conseller Baix
Čišníček, jove Infant prodigi Estudiant Soprano
Oblačný, Poeta Vacek Bradatý, soldat hussita Baríton
Duhoslav, Pintor Vojta, soldat hussita Tenor
Skladatel, compositor Harfoboj - Compositor Miroslav, orfebre Tenor
Větroboj Veu del professor Tenor
Un poeta Tenor
Altre poeta Tenor
Aparició de Svatopluk Čech Baríton


[edita] Sinopsi

Advertiment: A continuació, pot haver-hi informació detallada sobre l'argument. Més informació.

[edita] Acte I

Lloc: Praga
Temps: 1888

Matej Brouček és un home txec modern, pressumptuós i auto-complaent que viu a Praga. Completament borratxo després d'haver-se empassat quinze cerveses, el Sr. Brouček intenta trobar el camí a casa. Málinka, la filla del sagristà, es troba tan desesperada amb les infidelitats de Mazal, el llogater bohemi del Sr. Brouček, que amenaça amb suïcidar-se. Per a calmar-la, el Sr. Brouček no té més remei que prometre-li casar-se amb ella. El sagristà intervé preguntant-li si les intencions amb la seua filla són honestes. Però Brouček aviat es retracta del seu oferiment, i fuig a la lluna a cercar una existència més tranquil·la. A la lluna seguirà immers en el triangle amorós, amb els personatges terrestres transformats, per efectes del deliri, en fantasiosos selenites.

La lluna està habitada per una colònia de misteriosos estetes, paròdia de certs cercles artístics de la Praga del moment. Brouček hi coneix el poeta Blankytný i s'enamora de la promesa d'aquest, Etherea. Ambdós fugen al Temple de Totes les Arts, però quan el prosaic Brouček s'adona de la naturalesa de la vida lunar (res de menjar o de beure; la gent dedica la vida sencera a contemplar la bellesa), es mostra horroritzat i es desperta. Entretant Málinka i Mazal s'han reconciliat.

[edita] Acte II

En el seu segon somni, Brouček imagina que ha viatjat cap enrere en el temps fins a la Praga del segle XV, l'era de la revolta Hussita. Els Hussites troben que la parla txeca moderna de Brouček és difícil d'entendre i l'acusen de ser un espia, però finalment és rescatat per l'amable Domšik, qui se l'endu a sa casa. La família de Domšik discuteix acaloradament sobre assumptes religiosos i persuadeix el no massa entusiasmat Brouček a unir-se a ells en la batalla. Els Hussites guanyen la guerra, tot i que Domšik és mort. El covard Brouček ha buscat la manera d'evitar el combat, però és descobert i condemnat a morir cremat en un barril. Afortunadament es despertat just en el moment en què les flames estan a punt d'engolir-lo.

[edita] Enregistraments

  • Supraphon SUA ST 50531/3 (en LP): Cor i Orquestra del Teatre Nacional de Praga; Václav Neumann, director
  • Supraphon 1116 3291-3: Richard Novák, Karel Hanuš, Libuše Márová, Vilém Pribyl, Jaroslav Tománek, Miroslav Švejda, Vladimír Krejcík, Jirí Olejnícek, Jaroslav Soucek, Jana Jonášová, Jirina Marková, Bohuslav Maršík; Filharmònica Txeca Orchestra and Chorus; František Jílek, conductor[6]
  • Orfeo - C354942I (en alemany): Fritz Wunderlich, Kurt Böhme, Wilma Lipp, Kieth Engen, Antonie Fahberg, Lilian Benningsen, Paul Kuen, Karl Ostertag, Bayerisches Staatsorchester, Cor de la Bayerischen Staatsoper, Joseph Keilberth, director

[edita] Referències

  1. L'excursió del Sr. Brouček a la lluna i L'excursió del Sr. Brouček al segle XV
  2. Hunt, Christopher (1989). «The Life of Leoš Janácek». The Opera Quarterly 6 (3): 86-92. Data de la consulta 2007-10-18.
  3. Desmond Shawe-Taylor. The Operas of Leóš Janácek. Proceedings of the Royal Musical Association, 85th Sess. (1958-1959), pp. 46-64
  4. John Tyrrell. Mr. Brouček at Home: An Epilogue to Janácek's Opera. The Musical Times, Vol. 120, No. 1631. (Jan., 1979), pp. 30-33
  5. Matthew Boyden. The Rough Guide to Opera. Rough Guides, 2002. ISBN 1858287499
  6. Tyrrell, John, Review of The Excursions of Mr. Brouček (1983). The Musical Times, 124 (1690): p. 753.

[edita] Enllaços externs