[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lavoslav Ružička - Viquipèdia

Lavoslav Ružička

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Química
(1939)

Lavoslav Ružička o Leopold Ružička ( Vukovar, Imperi austrohongarès 1887 - Zuric, Suïssa 1976 ) fou un químic i professor universitari, guardonat amb el Premi Nobel de Química l'any 1939.

[edita] Biografia

Va néixer el 13 de setembre de 1887 a la ciutat de Vokovar, situada en aquells moments a l'Imperi austrohongarès i que avui en dia forma part de Croàcia. Va cursar els seus primers estudis a la ciutat d'Osijek, canviant la seva idea inicial de convertir-se en sacerdot per l'estudi de matèries tècniques. Va escollir la química, probablement perquè esperava trobar treball en la refineria de sucre recentment oberta a Osijek. Va assistir a l'Escola Tècnica Superior de Karlsruhe, on va estudiar química orgànica i Química Física sota la tutoria de Fritz Haber. Posteriorment va assistir a la Universitat de Basilea i va impartir classes de química orgànica a l'Institut Federal de Tecnologia de Zuric.

Ružičca va morir el 26 de setembre de 1976 a la seva residència de Zuric

[edita] Recerca científica

Inicià la seva recerca al voltant de la indústria del perfum, entrant en contacte amb el terpé. Entre 1934 i 1935 va descobrir que l'androsterona i testosterona, ambudes hormones masculines, poden ser produïdes a partir d'un esterol neutre, com el colesterol, descobriment que va solucionar el problema de la producció sintètica d'hormones.

L'any 1939 fou guardonat amb el Premi Nobel de Química, premi que compartí amb Adolf Butenandt, pels seus treballs amb polimetilé i terpé.

[edita] Enllaços externs