Lavinium
De Viquip??dia
Lavinium (??????????????????) fou una antiga ciutat del Latium a uns 5 km de la costa entre Laurentum i Ardea i a uns 25 km de Roma.
La tradici?? la fa fundada per Enees que li va donar el nom de la seva dona Lav??nia, filla del rei Latinus. La llegenda tamb?? diu que el fill d'Enees, Ascani, va traslladar la capital dels llatins de Lavinium a Alba Longa, trenta anys despr??s de la fundaci??, per?? que el intent de treure de la ciutat als d??us Penates no va reeixir i els Penates van retornar a la seva seu original.
El m??s probable es que Lavinium derivi del nom del poble, i que fos la seva capital fins que Alba va assolir l'hegemonia.
La primera noticia es romana i parla de Tatius que fou mort a la ciutat en revenja per depredacions fetes al territori de Lavinium o potser al de Laurentum. Poc despr??s es va fer un tractat amb Roma, i la tradici?? presenta a Lavinium i Laurentum en amistat amb Roma. Collatinus, exiliat de Roma, es va refugiar a Lavinius. Poc abans de la batalla del Llac Regillus la ciutat va entrar a la Lliga Llatina contra Roma. El 493 aC va signar un tractat amb Roma.
Durant els atacs de Coriol?? la ciutat fou assetjada per aquest que finalment la va ocupar. No torna a apar??ixer a l'hist??ria fins a la gran guerra llatina del 340 aC en que la ciutat va tornar a estar al costat de la Lliga per?? les seves forces van arribar amb retard (si es que no es tracta d'un error per Lanuvium, error freq??ent en els escriptors cl??ssics ja que Laurentum no va participar a la guerra i Lavinium i Laurentum sempre feien la mateixa pol??tica).
Durant tot el domini rom?? va anar decaient i Estrab?? l'esmenta com un llogaret nom??s important pels ritus sagrats suposadament derivats del temps d'Enees. Els c??nsols romans i els pretors abans de prendre possessi?? del c??rrec, feien ofrenes i sacrificis a Lavinium als Penates i a Vesta.
Probablement en el regne de Traj?? va rebre una col??nia que va permetre recuperar la ciutat; en aquesta ocasi?? Laurentum i Lavinium foren unides en una comunitat anomenada Laurento-Lavinium La ciutat encara existia al segle IV (391) i apareix a l'Itinerari d'Anton??. Per?? la fi del paganisme i per tant dels ritus que es feien a la ciutat va suposar la seva fi.
Es la moderna Practica.