[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Laurentum - Viquipèdia

Laurentum

De Viquipèdia

Laurentum (Λαύρεντον) fou una antiga ciutat del Latium situada a uns 23 km de Roma, molt propera a la costa, entre Òstia i Lavinium. Era segons la llegenda la capital del Latium i residencia del rei Latinus quant va arribar Enees el troià i va fundar una colònia que es va dir Lavinium i fou la nova capital.

La ciutat fou membre de la Lliga Llatina, però en bons termes amb Roma a la que ja era aliada en el tractat del 509 aC entre Roma i Cartago. Dionís diu que alguns membres de la família dels Tarquinis es van retirar a Laurentum després de l'enderrocament de la monarquia a Roma. El 496 aC torna a aparèixer com a membre de la Lliga. A la gran guerra llatina del 340 aC els laurentins foren els únics (hi ha la dubte amb Lavinium per la seva possible confusió amb Lanuvium) que no van participar a la guerra i el tractat d'amistat amb Roma es va prorrogar sense interrupció i en les mateixes condicions cada any al dia desè de les Feriae Latinae. Fins al temps de l'Imperi va romandre com un estat independent aliat en igualtat amb Roma.

Va anar decaient i fou cada cop una ciutat mes petita que al segle II fou unida a Lavinium en una comunitat anomenada Lauro-Lavinium.

La ciutat encara existia amb el mateix nom el segle VIII segons documents eclesiàstics, però després desaparegué. El seu territori (Ager Laurens) era gran i arribava fins al riu Numicius, però era boscos i pantanós (el bosc era anomenat Silva Laurentina).

La seva situació es entre Òstia i Practica, generalment es pensa que seria a Torre de Paternò únic lloc on s'han trobat unes antigues ruïnes.

La via que portava de Roma a Laurentum es deia Via Laurentina i era una branca de la via Ostiense