[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Larinum - Viquipèdia

Larinum

De Viquipèdia

Larinum (Λαρινον) fou una ciutat del nord de la Pulla, a uns 25 km de la costa una mica al sud del riu Tifernus. Ptolemeu diu que pertanyia al país dels frentans però d'altres fonts els situen a la Pulla. Es suposa que els larinates podrien ser un poble separat que vivia entre els frentans i els apulis.

No apareix esmentada a les guerres samnites però el seu pas a la sobirania romana va haver de ser al final de la tercera guerra samnita. Durant la segona guerra púnica fou teatre d'operacions entre romans i cartaginesos i el 217 aC a Gerunium, prop de Larinum, Anníbal va establir els seus quarters d'hivern, i Fabius ho va fer a Calela, i es va lliurar una batalla a la rodalia de Larinum en la que els romans foren derrotats. El 207 aC l'exèrcit d'Anníbal fou atacat prop de la ciutat pel pretor Hostilius i fou derrotat.

A la guerra social (90 aC) els larinates es van unir als frentans en la revolta i el seu territori fou assolat (89 aC) pel pretor Coconius després de la victòria de Canussium sobre el cap italià Trebatius. Sota Cèsar va rebre una colònia romana però va conservar el rang municipal.

August la va incloure a la segona regió d'Itàlia de la qual el Tifernus era el límit, i van quedar per tan dins la Pulla, però amb Constantí el gran va canviar el límit i al Liber Coloniarum apareix com ciutat del Samni al que també foren agregats els frentans (Lib. Colon. p. 260.).

Fou un municipi romà que va ser pròsper durant l'imperi i apareix encara als itineraris del segle IV. Al segle VII era seu d'un bisbe.

El 842 fou destruïda pels sarrains i va quedar despoblada; els habitants van fundar la moderna Larino i la vella es va dir Larino Vecchio; les seves ruïnes encara es conserven a la cimera del turo Monterone a uns 5 km a sud del Biferno (Tifernus) i es composen de les muralles, un porta, l'amfiteatre, un edifici anomenat Il Palazzo (possiblement el senat) i altres menors.

El seu antic territori anava entre el riu Tifernus i el Frentus (Fortore), i fins a la mar. La ciutat de Cliternia es esmentada com a dependent de Larinum. Teanum, que era al sud del Frentus o Frento (a la seva riba) era municipi separat.