[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

La Torna - Viquipèdia

La Torna

De Viquipèdia

La Torna fou una peça teatral de la companyia Els Joglars que ha passat a la història especialment per haver estat causa d'un consell de guerra i d'un moviment popular sense precedents a Catalunya i Espanya en favor de la llibertat d'expressió

L'obra recrea els ultims dies de la vida de Heinz Ches (el nom real del qual era Georg Michael Welzel) i la seva execució a garrot vil. A partir de les poques dades que es tenien sobre aquest home, es va construir una farsa en què tots els personatges actuaven amb caretes llevat del propi Ches, víctima i testimoni de tota la trama que es bastia al seu voltant per intentar restar relleu a l'execució de l'anarquista català Salvador Puig i Antich el mateix dia 2 de març de 1974. Heinz Ches era presentat doncs, com la torna de Puig Antich.

La Torna es va estrenar al teatre Argensola de Barbastre (Osca) el 7 de novembre de 1977. El 2 de desembre, dos dies després d'estrenar-se a Reus (el Baix Camp), l'autoritat militar prohibeix l'obra i el director, Albert Boadella, va ser detingut i empresonat. S'inicià immediatament un consell de guerra contra diversos membres de la companyia.