[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Albert Boadella i Oncins - Viquipèdia

Albert Boadella i Oncins

De Viquipèdia

Albert Boadella i Oncins (Barcelona, 1943). Actor, dramaturg i director de la companyia de teatre Els Joglars.

[edita] Biografia

Va estudiar art dramàtic a l'Institut del Teatre de Barcelona, al Centre Dramatique de l'Est (Estrasburg) i expressió corporal a París. Quan encara era estudiant, va formar part de la companyia de mim d'Italo Riccardi.

L'any 1962 quan només tenia 19 anys, va fundar a Barcelona, juntament amb els seus companys Carlota Soldevila i Escandon i Anton Font, Els Joglars, la companyia on ha desenvolupat tota la carrera artística. Amb Els Joglars ha estrenat més de trenta muntatges. Les seves obres tenen una forta càrrega crítica i satírica, especialment amb el poder establert i amb qualsevol poder fàctic, la qual cosa li ha costat diversos problemes amb autoritats polítiques de signe diferent.

El primer gran problema amb les autoritats el va patir el 2 de desembre de 1977 quan, uns dies després de l'estrena de La Torna, va ser detingut, empresonat i sotmès a un consell de guerra per un delicte de injúries a l'exèrcit. Posteriorment, va protagonitzar una espectacular fugida que li va forçar a viure una temporada exiliat a França. Els altres membres de la companyia consideraren que aquest fet va provocar que perdessin la seva llibertat condicional.

Apart del currículum teatral, ha creat i dirigit diversos programes de televisió i és autor del llibre El rapto de Talía (DeBolsillo, 2000, en castellà) i un llibre de memòries, Memòries d'un bufó (Espasa, 2001).

El 2003 va escriure el guió i va dirigir la pel·lícula Buen viaje, excelencia, una paròdia dels darrers mesos de vida del general Franco.

El 2005 va estrenar al teatre Romea de Barcelona La torna de la torna, versió de La torna de 1977. Això provoca un nou enfrontament amb els actors de la primera versió, que en reclamen la coautoria [1].

Ara com ara, compagina els seus projectes amb Els Joglars amb la seva feina com a professor de Dramatúrgia i Direcció a l'Institut del Teatre de Barcelona, i és també un dels impulsors del partit polític Ciutadans de Catalunya, que critica les mesures preses per les institucions públiques del català per preservar el català a Catalunya, tot i que actualment s'hi ha desvinculat de manera activa.