[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

La Llotja de Lleida - Viquipèdia

La Llotja de Lleida

De Viquipèdia

Recreació virtual de La Llotja de Lleida
Recreació virtual de La Llotja de Lleida

La Llotja de Lleida serà un palau de congressos i teatre de titularitat municipal ubicat a la ciutat de Lleida. L'edifici ocuparà l'esplanada on se celebrava l'antic mercat de fruites i verdures (popularment conegut com el mercat dels pagesos), al barri de Pardinyes.

El projecte es finançarà gràcies a la construcció de dues torres d'habitatges de 24 i 16 plantes situades en el mateix terreny que la Llotja. Les obres del palau s'iniciaren la primavera de 2007 i es preveu que finalitzin el 2009.

Taula de continguts

[edita] Història del projecte

Estat de les obres (gener 2008)
Estat de les obres (gener 2008)

La Paeria (l'ajuntament de Lleida) va justificar la necessitat d'un edifici com La Llotja en el fet que Lleida és la segona ciutat de Catalunya -després de Barcelona- en l'organització de congressos i en la mancança que té la ciutat d'espais adients per representar obres teatrals[1].

El 2006 es convocà un concurs internacional per dissenyar l'edifici, i set gabinets d'arquitectura hi preneren part[2]. D'entre aquests els guanyadors foren els neerlandesos Mecanoo[3].

Les obres s'iniciaren la primavera de 2007, i el termini per finalitzar-les és de 28 mesos.

[edita] Característiques de l'edifici

La Llotja tindrà una superfície de 19.185 m². Comptarà amb un auditori amb capacitat per a 1.000 persones i dues sales addicionals per a 400 i 200 persones respectivament. Aquesta darera es podrà compartimentar en sis sales independents per a 35 persones cadascuna[4].

El terrat del palau serà d'accés públic perquè serveixi de mirador. La seua superfície serà enjardinada amb plantes trepadores que canviaran de tonalitat segon l'estació de l'any.

L'edifici també acollirà les oficines del Centre de Negocis i Convencions de Lleida, un espai per a usos diversos, un foyer (el hall del palau) i una cafeteria-restaurant[5].

Al seu torn, el complex tindrà un aparcament subterrani amb capacitat per a 300 vehicles.

[edita] Polèmiques

Aula Magna de la Universitat Tècnica de Delft
Aula Magna de la Universitat Tècnica de Delft

Poc després que es conegués el projecte guanyador, algunes personalitats com l'arquitecte català Carlos Ferrater (que també participà sense èxit en el concurs) denunciaren que l'edifici presentat per Mecanoo era un calc de l'Aula Magna de la Universitat Tècnica de Delft, la mateixa ciutat neerlandesa on el gabinet té la seua seu[6]. Mecanoo negà rotundament l'acusació i defensà la singularitat i originalitat del seu projecte per a Lleida[7].

D'altra banda, l'oposició a la Paeria va criticar que el futur teatre municipal hagués de compartir el mateix edifici que el palau de congressos.

[edita] Referències

  1. El president de la Generalitat visita les obres de La Llotja
  2. Set estudis d'arquitectura elaboraran l'avantprojecte de La Llotja
  3. El gabinet d'arquitectes Mecanoo farà el projecte del teatre-palau de congressos
  4. Fitxa sobre La Llotja de Lleida al web d'una de les constructores (castellà)
  5. Comencen les obres de La Llotja
  6. La futura Llotja es un “calco” de un edificio de Holanda de 1966 (castellà)
  7. Las otras ‘Llotjas’ (castellà)

[edita] Enllaços externs

Coordenades: 41° 37′ 12.139″ N 0° 38′ 18.23″ E