[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

L'elisir d'amore - Viquipèdia

L'elisir d'amore

De Viquipèdia

L'elisir d'amore

Pòster de l'òpera
Títol original: L'elisir d'amore
Llengua original: Italià
Gènere: melodramma giocoso
Música: Gaetano Donizetti
Llibret: Felice Romani
Font literària: Le philtre d'Eugène Scribe
Actes: dos
Època de composició: 10 de novembre de 1830 fins estrena
Estrena: 12 de maig de 1832
Teatre: Teatro della Canobbiana a Milà
Estrena Liceu: 5 de febrer de 1848
Personatges:
  • Nemorino, un jove ingenu enamorat d'Adina (tenor)
  • Adina, una rica terratinent (soprano)
  • Belcore, un sergent (baríton)
  • Dr. Dulcamara, venedor de pocions (baix
  • Giannetta, una de les noies (soprano)

L'elisir d'amore és un melodramma giocoso, un gènere d'òpera còmica italiana, en dos actes de Gaetano Donizetti. El llibret és de Felice Romani basat en el llibre Le philtre (1831) d'Eugène Scribe. Es va estrenar el 12 de maig de 1832 al Teatro della Canobbiana a Milà.

L'argument d'aquesta òpera en dos actes se centra en la força transformadora de l'amor. Nemorino, protagonista de la història, cerca l'ajuda del xarlatà Dulcamara, que diu tenir un beuratge que fa enamorar, per aconseguir l'amor de la bella Adina, però una herència oportuna sembla que incrementa les qualitats de l'elixir d'amor.

[edita] Acte I

Nemorino, jove malenconiós i ingenu, està enamorat d'Adina que només li transmet indiferència tot excitant la gelosia del noi. Desesperat, Nemorino compra el misteriós elixir que ven el doctor Dulcamara, un xarlatà entabanador que li assegura que ha de despertar una passió incontenible en la noia. Es tracta, de fet, de vi de Bordeus. Aquest fet irrita encara més a Adina, que per despit anuncia el seu casament imminent amb Belcore, un sergent fatxenda i ordinari que ha arribat al barri amb el seu regiment.

Acte II Nemorino, desesperat, demana a Dulcamara una nova dosi de l'elixir miraculós que acabi de decidir Adina. Però no té diners i s'allista a l'exèrcit com a soldat. Les noies del poble s'assabenten que Nemorino ha heretat una gran fortuna i el persegueixen, la qual cosa el noi atribueix a l'eficàcia miraculosa de l'elixir. Adina, en assabentar-se que Nemorino s'ha fet soldat per aconseguir diners per l'elixir, s'entendreix per la fidelitat i la passió del noi. La noia desfà el seu compromís per casar-se amb Nemorino. Belcore, ferit en el seu orgull, respon que té al seu abast totes les dones que vulgui. Dulcamara, que també hi és, declara que tota la situació és a causa de la seva prodigiosa poció màgica. Fascinats pel resultat, tots els vilatans corren a comprar ampolles d'«elixir amorós».

[edita] Vegeu també