[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Kouros - Viquipèdia

Kouros

De Viquipèdia

El gran kouros de Samos, el més gran que es conserva a Grècia (Museu Arqueològic de Samos)
El gran kouros de Samos, el més gran que es conserva a Grècia (Museu Arqueològic de Samos)

Un kouros (plural kouroi) és una estàtua d'un home jove, datada a partir del Període Arcàic de l'art greg (sobre 650 al 500 adC). Els primers kouroi estaven fets de fusta i no s'han conservat, a partir del segle VII, però, els grecs van aprendre dels egipcis l'art de tallar la pedra amb eines de ferro i van començar a esculpir kouroi en pedra, generalment marbre procedent de les illes de Paros i Samos.

En grec antic la paraula kouros significava ‘home jove’, i fou utilitzada per Homer per a referir-se als soldats joves. Des del segle V la paraula es referia específicament a un adolescent, però no a un nen. Des dels anys noranta del segle XIX els historiadors de l'art han utilitzat aquesta expressió per a referir-se a aquest tipus d'estàtues masculines nues. Els kouroi també eren coneguts com Apol·los, perquè es creia que totes aquestes estàtues representaven al deu.

Els kouroi van ser creats en una època en la que Grècia estava sota la influència cultural de l'Antic Egipte. Es pot veure en la seva característica posició rígida del cos, reminiscència de les estàtues dels reis egipcis. Els grecs haurien vist aquestes estàtues quan visitaven Egipte com a mercaders o soldats mercenaris, o indirectament a través de la influència de Creta. Els kouroi estan representats gairebé sempre dempeus amb els braços als costats i els punys apretats. Alguns tenen el braç una mica estirat endavant, presentant una ofrena. Sempre tenen la cama esquerra una mica avançada, posició també característica en l'escultura egípcia.

Gairebé sempre estan nus. Poden portar una cinturó i, en ocasions, botes. Les caries i caps mostren una clara influència cultura de l'illa de Creta: porten el cabell llarg i trenat o recollit a l'estil de creta, i els ulls són ametllats. A l'igual que la figura femenina koré, els kouroi somriuen amb els llavis tancats: és el que coneixem com el somrís arcaic. A mesura que passa el temps, els kouroi van anar prenent posicions més naturalistes i els pentinats s'ajusten a la moda grega.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Kouros