[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Korkhoruni - Viquipèdia

Korkhoruni

De Viquipèdia

Els Khorkhoruni foren una família de nakharars d'Armènia amb feu hereditaria al Korkhoruniq al Vaspurakan. tenien el títol herederitari de Malshaz (Guardià del rei). El seu ancestre llegendari fou Kor o Koren.

Els primers Korkhoruni esmentats foren Garjuil (vers el 300), Manas (vers el 325) i Vahan (vers 350) al que segeuix un segon Garjuil. Suren Korkhoruni apareix vers finals del segle IV i principis del V.

Vers el 593 la part bizantina d'Armènia patia les mesures anti-armènies del emperador, i la part persa acabava de desprendre’s de Mushel II Mamikonian, i es va produir una conjuració de nakharars. Quant el rei de Pèrsia va enviar al perceptor de Vaspurakan (Vaspurakan-hamarakar) amb diners (plata) per finançar una campanya a Armènia en la que els perses serien presentats com els defensors del armenisme contra la romanització, fou atacat pel camí per els conjurats encapçalats per Samuel Vahevuni, Atat Khorkhoruni, Mamak Mamikonian, Esteve de Siunia, Kotik Amatuni i Teodor Terpatuni. Els nakharars van marxar amb el botí cap a Nakhichevan on esperaven proclamar la independència de tota Armènia (bizantina i persa). Però quant van arribar allí es van barallar pel repartiment de la plata i van perdre l’oportunitat.

Vers el 600 Atat Khorkhoruni, que havia passat a Bizanci i havia estat nomenat patrici a l'Armènia bizantina, va rebre l'ordre de marxar amb els seus soldats cap a Tràcia, i es va revoltar. Va passar a Nakhichevan, a la Persarmènia, i els bizantins el van perseguir allí però el rei persa no volia tolerar aquesta violació del territori (tot i que Pèrsia fos aliada del Imperi en aquell moment), i va enviar tropes de manera que els bizantins es van retirar. Atat fou ben rebut pel rei de Pèrsia que volia guanyar-se les voluntats dels armenis.

L'any 605 en la guerra entre Pèrsia i Bizanci, el comandament bizantí correspongué al nakharar Teodor Khorkhoruni, que fou derrotat pels perses (Teodor fou presoner i el rei persa va ordenar la seva execució).

El 642 Vahan Khorkhoruni, presoner dels bizantins, fou alliberat a petició de Teodor Reshtuni.

Un Bagram Korkhoruni es esmentat al tombs del 770.

Els seus dominis van passar als bagràtides vers el final del segle VIII i el 982 formaven part dels dominis dels reis korikain de Lori.