[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Kleitor - Viquipèdia

Kleitor

De Viquipèdia

Kleitor (llatí Cleitor) fou una ciutat d'Arcàdia el nom de la qual derivava de estar situada en una plana tancada ('Kleio'). El seu territori es deia Kleitòria i limitava al est amb Feneos, al oest amb Psofis, al nord amb Cyanetha i Acaia i al sud amb Cafis, Trípolis i Thelpusa. A la plana avui anomenada de Sudhena a la vall alta del antic riu Ladon, afluent del Katzana (antic Aroànios) hi havia la ciutat dependent de Lusi, que anteriorment fou independent, i a la vall baixa hi havia la mateixa Kleitor.

La llegenda atribueix la seva fundació al heroi Kleitor, fill del rei d'Arcàdia Azan. Kleitor va lluitar contra el rei Sous d'Esparta que la va voler ocupar en temps mítics. Després va conquerir Lusi, Paus i altres ciutat properes. Fou una ciutat important dins Arcàdia i a la guerra de Tebes va lluitar contra Orcomen. Mes tard fou part de la Lliga Aquea i va rebutjar els atacs etolis. Algunes reunions de la lliga Aquea es van fer a la ciutat.

Estrabó ja l'esmenta com a destruïda al segle I aC, però en realitat va subsistir amb certa importància fins al temps de Septimi Sever.

Les seves ruïnes es diuen avui Paleópoli i son properes a un llogaret que es diu encara Kleitor (que va prendre el nom del riu Klitora, ja que aquesta va desaparèixer totalment).

Segons els escriptors hi havia a la ciutat una font que qui bevia la seva aigua perdia per sempre el gust pel vi.