[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joventut Comunista de Catalunya - Viquipèdia

Joventut Comunista de Catalunya

De Viquipèdia

bandera de les JCC
bandera de les JCC

La Joventut Comunista de Catalunya va ser la branca juvenil del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Es van fundar al 1970, com forma de coordinació entre diverses branques juvenils que el PSUC, encara clandestí, tenia organitzades a nivell local dins el principat, en substitució de les antigues Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya.

Va ser una de les organitzacions juvenils més fortes durant la transició, fins que la crisi del PSUC al Vè Congrés (1981) provocada per la direcció eurocomunista, la va deixar molt esquilmada, donat que una gran majoria d'afiliats, de tendència comunista, va fundar els CJC - Joventut Comunista, branca juvenil del nou Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC) amb l'objectiu de reorganitzar el moviment comunista juvenil a Catalunya. El PSUC es queda quasi sense joventuts i haurà de refer-ne l'organització.

La JCC es manté amb uns minsos efectius al llarg dels 80 -encara que impulsa la constitució del sindicat estudiantil AJEC-, amb col·lectius territorials d'implantació desigual o amb joves que directament s'afiliaven al PSUC, fins que al 1989, i dins del procés d'unitat comunista fet també a nivell de PSUC i PCE, s'incorporen a la JCC les Joventuts de Bandera Roja, i alguns sectors minoritàris dels CJC.

El VIIIè Congrés de 1990, celebrat a Sant Feliu de Llobregat, va acordar posar en marxa un nou projecte juvenil, amb l'Entesa dels Joves Nacionalistes d'Esquerra, integrats en la federació Iniciativa per Catalunya, anomenat Joves amb Iniciativa. Es va acordar també deixar per un proper congrés l'avaluació del nou projecte.

Aquest congrés no es va fer mai i la JCC es va transformar, per via dels fets consumats, en Joves amb Iniciativa. Per tant, la JCC mai ha estat dissolta com estipulen els seus estatuts, que és per congrés i amb el suport d'una majoria qualificada del delegats.

L'any 1997 una part de Joves amb Iniciativa abandona l'organització i funda Joves Comunistes considerant-se com hereva de la Joventut Comunista de Catalunya congelada i mai dissolta.

Les JCC tenien com a òrgan d'expressió l'òrgan d'expressió Jove Guardia primer, i més tard Jovent, publicat amb regularitat des de 1976 fins 1981, i reprès al final dels 80. El butlletí intern era En Moviment.

[edita] Secretaris generals

  • Doménech Martínez (1970-1975)
  • Josep Maria Riera (1975-1981)
  • Joaquim Mestre (...-1990)
  • Josep Vendrell (1990-1991)

[edita] Enllaços externs

Joventut Comunista