[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Cervera i Bret - Viquipèdia

Josep Cervera i Bret

De Viquipèdia

Josep Cervera i Bret (Peralada, Alt Empordà, 1 de setembre de 1883 - Roses, 5 de setembre de 1969) fou un contrabaixista i compositor de música per a contrabaix i sardanes.

La família Cervera ha estat una important nissaga musical: El seu pare Jaume Cervera i Marquès, els seus cosins Jaume i Josep Maria Cervera i Berta, els seus oncles Agustí i Felip Cervera i Marquès, el seu avi Josep Cervera i Rocalba i el seu besavi Antoni Cervera, retrocedint així a principis del segle XIX.

Nascut en el si d'una família també religiosa, ingressa als 10 anys al Seminari de Girona, on avança en l'estudi de la música, dirigeix el cor i fa les primeres petites composicions i arranjaments musicals, així com els primers poemes. Als 18 anys, deixa el Seminari i retorna a la llar paterna a Peralada.

Els primers temps ajuda al seu pare a donar classes de música i s'estableix com a representant de venda de pianos. Decideix aprendre tots els instruments que hi havia a l'escola del Castell. Per damunt d'altres domina el violí, el fiscorn, el flabiol, la guitarra, el clarinet, etc. Fins i tot escriu un petit mètode d'estudi del flabiol. Però elegeix el contrabaix per dedicar-s'hi plenament, estudint la tècnica de l'escola de Bottessini. El seu pare, veient la seva disposició amb aquest instrument, l'envia un mes a Barcelona amb el millor professor de l'època, el mestre Pere Valls. Estudia de 8 a 10 hores diàries i segons el mestre va avançar en un mes el que els altres ho feien en un o dos anys. També va estudiar harmonia i composició per correspondència amb una casa de Pamplona.

Cap el 1903 funda l'orquestra Los Noys de Perelada, essent-ne el director. Però a mitjans del 1905, és requerit per suplir al seu cosí-germà Jaume, que acabava de morir als 17 anys, a la cobla Antiga Pep de Figueres al costat dels seus oncles Felip i Agustí. A la cobla figuerenca hi romandria fins el 1940.

A partir d'aquell moment, la cobla augmenta el seu nivell artístic i incorpora músics de qualitat. En força ocasions sempre que volia oferir una actuació destacada, Josep Cervera actuava de solista amb el contrabaix, fet fins aleshores inèdit. De forma totalment autodidacta va estudiant mentre anota tots els sons i la manera d'obtenir-los, escrivint un mètode de contrabaix molt particular però que permetia dominar els fonaments d'aquest difícil instrument. Ell mateix l'usava abans de qualsevol concert. Arribà a dominar-lo a la perfecció. Contrabaixistes clàssics com Petracci han quedat sorpresos del que tocava i amb l'instrument que ho feia. El contrabaix, fins aleshores considerat com un instrument d'acompanyament, va ésser donat a conèixer com a instrument de concert. Donà recitals ja a partir de 1904, tant a Espanya com a l'estranger activitat que no va deixar fins el 1959.

Davant l'obstacle de trobar obres escrites per contrabaix es decideix a compondre'n, escrivint-ne sobre un centenar. També compon música religiosa, nadales, contes populars, marxes, processons, valsos, serenates, etc. L'any 1910 obté un premi a Figueres en un concurs de les fires de la Santa Creu amb la sardana Somni bruixenc. També va escriure: La papallona i el mosquit, Mirant el cel, Flor d'hivern, Brots tendres, etc.

L'any 1951 va fer la lletra i la música del Ball de la Platja de Roses que s'estrenà per la festa major de l'any següent. També va musicar el Ball del Drac d'Olot.

Els anys que durà la guerra civil foren difícils i els Cervera es traslladaren a un mas proper a Roses. L'any 1940 Josep Cervera deixa l'Antiga Pep per subsistir, alternant la música i el comerç. L'últim concert a Roses fou el 10 de febrer de 1952 i l'últim de tots en públic el donà a Figueres l'any 1959 amb l'acompanyament de la Camila Lloret. Aquesta etapa fou també prolífica pel que fa a la composició bàsicament de contrabaix però també de música sacra, ballets, etc.