[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

José María Benegas Haddad - Viquipèdia

José María Benegas Haddad

De Viquipèdia

José María Benegas Haddad, més conegut com a Txiki Benegas (Caracas, 25 de juliol de 1948) és un polític i advocat basc. Membre del Partit Socialista d'Euskadi integrat en el Partit Socialista Obrer Espanyol. És fill del militant del PNB José María Benegas i pare de Pablo, guitarrista del grup de pop espanyol, La Oreja de Van Gogh.

Llicenciat en Dret, ha estat Diputat al Congrés ininterrompudament des de 1977, obtenint l'última vegada l'escó en 2004 per Biscaia. Ha estat membre de la Comissió Executiva Federal de el PSOE com a secretari d'Organització i com Vocal, sent clau la seva participació en el Congrés de Suresnes per a l'elecció de Felipe González com líder de l'organització. Va ser important la seva aportació en el debat del projecte de la Constitució de 1978 i de l'Estatut de Guernica de 1979. Va formar part dels membres que van negociar i van signar el Pacte d'Ajuria Enea el 12 de gener de 1988.

Va ocupar el càrrec de Conseller d'Interior en el Consell General del País Basc presidit per Ramón Rubial en 1978 i a les eleccions al Parlament Basc de 1980 fou escollit diputat per Guipúscua. En l'any 2000 se li atribuïx haver realitzat una proposta al llavors Secretari General socialista José Luis Rodríguez Zapatero per a iniciar un procés de fi de la violència al País Basc i que és el qual, amb la treva d'ETA de 2006, va seguir el President del Govern segons altre informe elaborat pel diputat de el PP, Jaime Ignacio del Burgo[1]

Ha publicat diverses obres, generalment assajos sobre el terrorisme de ETA i és habitual articulista en diferents diaris nacionals. De les seves obres destaquen: El principio de la esperanza yEuskadi: sn la paz nada es posible en 1984; La razón socialista, 1990, El socialismo de lo pequeño, 1995; Poemas del amor y de la dictadura i Una propuesta de paz, 2000, Diccionario de terrorismo, 2004 i Diario de una tregua, 2007.

Precedit per:
'ningú'
President del PSE-PSOE
19781990
Succeït per:
Ramón Jáuregui Atondo