Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ram??n J??uregui Atondo - Viquip??dia

Ram??n J??uregui Atondo

De Viquip??dia

Ram??n J??uregui (segon a la dreta) als cursos d'estiu de la Universitat Internacional d'Andalusia 2007.
Ram??n J??uregui (segon a la dreta) als cursos d'estiu de la Universitat Internacional d'Andalusia 2007.

Ram??n J??uregui Atondo (Sant Sebasti??, 1948) ??s un pol??tic basc i dirigent del Partit Socialista d'Euskadi-Euskadiko Ezkerra i de el Partit Socialista Obrer Espanyol. Enginyer T??cnic en Construcci?? de Maquin??ria. Llicenciat en Dret i Advocat. Secretari General del Partit Socialista d'Euskadi PSE-PSOE entre 1990 i 1993. En 1993, va ser escollit Secretari General del Partit Socialista d'Euskadi-Euskadiko Ezkerra PSE-EE, partit sorgit de la fusi?? entre el PSE-EE i Euskadiko Ezkerra, formaci?? pol??tica socialista, basquista no nacionalista i federalista.

A les eleccions al Parlament Basc de 1980 i 1984 fou escollit diputat per Guip??scoa. Va ser candidat a Lehendakari pel PSE en 1986, eleccions en les quals va guanyar (19 escons enfront dels 17 del PNB, malgrat obtenir 20.000 vots menys). Per diversos motius, lligats principalment a l'encara recent escisi?? del PNB de EA i la constataci?? que en nombre de vots i sociol??gicament era el nacionalista el partit majoritari, va cedir la lehendakaritza a Jos?? Antonio Ardanza (PNB). Va repetir a les eleccions al Parlament Basc de 1990 i ja pel PSE-EE en 1994, aconseguint en ambdues ocasionis ser la segona for??a pol??tica. En 1986 va ser nomenat Vicelehendakari del Govern Basc en el gabinet de coalici?? entre el PSE-EE i el PNB.

En 1996, va ser triat Diputat a Corts i nomenat Secretari de Pol??tica Institucional del Partit Socialista Obrer Espanyol. En 2002, despr??s de la dimissi?? de Nicol??s Redondo Terreros, va ser nomenat President de la Comissi?? Gestora del PSE-EE, fins al nomenament de Patxi L??pez com nou Secretari General. En les eleccions generals espanyoles de 2004 va ser triat de nou diputat al Congr??s per ??laba. ??s portaveu del PSOE en la Comissi?? Constitucional.

Partidari d'un di??leg i consens amb les forces pol??tiques nacionalistes democr??tiques, igualment ??s partidari des de l'Estat de Dret del di??leg amb l'entorn de ETA perqu?? abandonin la viol??ncia.


Precedit per:
Txiki Benegas
President del PSE-PSOE i PSE-EE
1990 ??? 1998
Succe??t per:
Nicol??s Redondo Terreros