[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joncadella - Viquipèdia

Joncadella

De Viquipèdia

Joncadella és un santuari i una caseria del municipi de Sant Joan de Vilatorrada, al Bages. Es troba situat a mà esquerra del riu Cardener, a uns 6 km de Manresa. Pertany al bisbat de Vic i, actualment, té la categoria de santuari dins la parròquia de Sant Martí de Torroella, entitat municipal descentralitzada a la qual pertany. El 2005 comptava amb 34 habitants.

Consta des del segle XIII com una de les set filials de la canònica de Santa Maria de Manresa, adscrita a l'ofici de la cambreria. La despoblació del segle XIV reduí aquesta parròquia a la categoria de filial de Santpedor. Des del segle XV prengué el caràcter de santuari marià i es creà la llegenda de la troballa de la imatge. Des de l'edat mitjana és lloc de molta devoció, al qual acudien els manresans i habitants dels pobles de la rodalia amb motiu de pregàries per fer ploure o aturar les diverses calamitats públiques. Segons la tradició, la imatge de la verge titular hauria estat trobada en una petita cova coberta de joncs. D’aquí l’origen del topònim Joncadella.

L'església actual fou iniciada el 1748, i el retaule és del 1807. El 1879 va perdre el caràcter parroquial i es va convertir en tinença de Santpedor i després de Sant Martí, però conservant les prerrogatives de baptisteri i cementiri propis.

En l’actualitat es guarda a l'interior de l'església una reproducció de la talla gòtica desapareguda l'any 1936.

La Mare de Déu de Joncadella és considerada la patrona del pla de Bages. Coordenades: 41° 46′ 3″ N 1° 48′ 24″ E