[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jonah Lomu - Viquipèdia

Jonah Lomu

De Viquipèdia

Jonah Tali Lomu (nascut el 12 de maig de 1975) a Auckland, descendent dels natius de les illes Tonga.

És un jugador de rugbi de Nova Zelanda que ha jugat 73 cops amb els All Blacks - sobrenom de la Selecció de Rugbi de Nova Zelanda - des del seu debut al 1994. Va ser la primera superestrella de l'era del rugbi professional. Lomu ha tornat a practicar l'esport després de rebre un trasplantament de ronyó l'any 2004.

Taula de continguts

[edita] Gènesi d'un gegant

El físic de Lomu era l'ideal pel rugbi, ja que és gran, fort i ràpid, qualitats que ell va accentuar amb tècnica, agressivitat i presència intimidatòria al camp.
Amb 1.96 metres d'alçada i 120 kilograms de pes era tan fort com la majoria dels davanters, però malgrat aquestes dimensions era capaç de córrer els 100 metres en uns increïbles 10.8 segons.

[edita] Zenit

Tal i com ja ho va ser John Kirwan, el seu predecessor als All Blacks en la mateixa posició, Lomu va ser un fora de sèrie des de ben jove. A l'edat de 19 anys i 45 dies, Jonah Lomu va convertir-se el jugador més jove de la història en disputar un partit amb el combinat neozelandès. En el seu debut contra el combinat de França, al 1994, la seva actució només va rebre el qualificatiu d'acceptable, però el millor estava encara per venir.

[edita] Copa del Món de 1995

Jonah va deixar les audiències televisives bocabadades quan va anotar 7 assajos en 5 partits, d'especial ressonància mediàtica els 4 contra el combinat d'Anglaterra a les semifinals.

L'estil d'atac de Lomu era pura potència. Com si de una força de la natura es tractés, tenia tendència a córrer sense ziga-zagues, tot dret, mirant d'envestir als defenses contraris. Al pic de la seva carrera sovint va arribar a envestir fins a 5 " agosarats " rivals que en el seu camí fins a la línia d'assaig.

Els All Blacks van jugar una final èpica contra els Springboks, el combinat de Sud-àfrica, tot i que Lomu no va aconseguir cap assaig.

[edita] Copa del Món de 1999

Va anotar 8 assajos. Va tornar a jugar un dels seus millors partits contra el combinat d'Anglaterra, havent anotat 8 assajos contra aquest equip en el total de la seva carrera, més que cap altre All Black.
Lomu també ostenta el rècord de 20 assajos en copes del món. Contràriament, mai va aconseguir cap assaig contra Sud-àfrica.

[edita] Problemes de salut

A finals de1996 Lomu va ser diagnosticat de síndrome nefròtica, una greu i rara malaltia del ronyó. Malgrat tot, va continuar jugant alhora que era tractat.

Al Maig de 2003, va haver de ser sotmès a diàlisi tres cop per setmana degut al deteriorament de la seva funció renal, i se li va anunciar que en breu s'hauria de sotmetre a un trasplantament de ronyó si no volia acabar en una cadira de rodes.

El 28 Juliol de 2004 va sotmetre's a l'operació a Auckland. El ronyó va ser donat per Grant Kereama, un presentador de ràdio de Wellington. Lomu de seguida va anunciar la seva intenció d'entrenar-se de nou, i va reaparèixer al Juny de 2005.

[edita] El retorn

Amb el desig de tornar a jugar amb els All Blacks a la copa del món de 2007, va començar a entrenar. Abans de retornar al rugbi professional , però, va necessitar d'un dictamen especial de l'Agència Mundial contra el Dopatge, ja que un dels fàrmacs que prenia per evitar el rebuig del ronyó aliè estava - i està - en la llista de substàncies prohibides de la WADA. [1] (anglès)

La seva reaparició en un partit oficial després del trasplantament va ser el 10 de Desembre de 2005, a la Copa Heineken, jugada a Cardiff. Va sortir al 15 inicial i va jugar 60 minuts, tot i que no va anotar.

Existeixen precedents d'atletes professionals que retornen a la competició després d'un trasplantament de ronyó. En concret dos jugadors de la NBA: Sean Elliott i Alonzo Mourning. Tanmateix cal distingir l'esforç de Lomu, ja que l'impacte físic del rugbi és força superior al del bàsquet.

[edita] Fora del camp

Al 1995 Lomu va guanyar el premi de la BBC Personalitat esportiva de l'any (ultramar).

[edita] Enllaços